Een moreel en historisch moment in Israël

woensdag 13 februari 2019 |  David Lazarus
Eerder dit jaar werd in de Israëlische Knesset met een stemming van 34-0 een nieuwe wet aangenomen: de wet Verbod op de Consumptie van Prostitutiediensten. Daardoor is prostitutie illegaal geworden.

‘Jaren van hard werken zijn vandaag tot een einde gekomen’, aldus Knessetlid Shulamit ‘Shuli’ Mualem-Rafaeli (Het Joodse Huis). ‘De Staat Israël heeft vandaag een morele en historische beslissing genomen waarin we prostitutie veroordelen en actie ondernemen om vrouwen, mannen en tieners te rehabiliteren die zich in de cyclus van deze wrede uitbuitingindustrie bevinden.’ De wetgeving ‘zal de omvang van de prostitutie in Israël aanzienlijk verminderen’, betoogde Mualem-Rafaeli.

Knessetlid Aliza Lavi (Yesh Atid, Toekomstpartij) zei dat de wet zal leiden tot een ‘dramatische verandering’ en noemde de aanneming ervan een ‘spannend, moreel en bepalend moment dat de Staat Israël definieert als een samenleving – wie we zijn en wat onze waarden zijn. Israël sluit zich aan bij een groot aantal landen die duidelijk maakten dat de consumptie van prostitutie een immorele norm is met verwoestende gevolgen.’

In de toelichting van het wetsontwerp staat dat ‘in de afgelopen jaren in Israël steeds meer wordt erkend dat de prostitutie-industrie zeer schadelijke kenmerken vertoont en dat deze moet worden verminderd door rehabilitatie, voorlichting aan het publiek, onderwijs en handhaving.’

‘Dit zijn uitstekende berichten voor zo’n 14.000 vrouwen, mannen en kinderen die dagelijks vreselijk worden uitgebuit in de Israëlische seksindustrie’, zo zei Calev Myers van het Jerusalem Institute of Justice. ‘We hebben ongeveer tien jaar gepleit om deze wetgeving vooruit te brengen en we zijn God dankbaar dat Hij ons deze zoete vrucht liet oogsten,’ meldde hij.

Israël is pas het tiende land ter wereld dat prostitutie illegaal maakt. De wet straft de klant die seks koopt en niet de prostituee. Een aantal non-profit organisaties zijn begonnen met het aanpakken van de situatie. Sinds de goedkeuring van de wet is er een toename van 210 procent van het aantal vrouwen dat op zoek is naar rehabilitatie en herintreding op de legale arbeidsmarkt. De sekshandel in Israël genereert naar schatting tot 500 miljoen dollar aan inkomsten per jaar.

Volgens de bepalingen van de wet zal de overtredende prostitutiecliënt worden beboet. De rechtbanken zullen de bevoegdheid krijgen om de boetes voor herhaaldelijke overtreders te verhogen tot een maximum van 75.300 shekel (ongeveer 20.600 dollar). De wetgeving biedt ook de mogelijkheid om andere straffen in te stellen, zoals lessen om degenen die voor seks betalen te onderwijzen. In bepaalde gevallen kunnen herhaaldelijke overtreders strafrechtelijk vervolgd worden.

De nieuwe wet treedt anderhalf jaar nadat deze is aangenomen in werking. Zo wordt voldoende tijd gegeven aan de handhavingsinstanties om zich voor te bereiden op de uitvoering ervan. Ook zal deze tijd gebruikt worden om de rehabilitatieprogramma’s voor prostituees uit te breiden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.