Aantal gepromoveerde Arabische Israëli's verdubbeld

dinsdag 12 februari 2019 |  David Lazarus
Omdat er voortdurend valse nieuwsberichten over de 'oneerlijke' behandeling van haar Arabische burgers door Israël worden verspreid, wordt hoge prioriteit gegeven aan het garanderen dat jonge Israëlische Arabieren hoger onderwijs volgen.

De Raad voor Hoger Onderwijs in Israël bevestigt dat de Arabische Israëli's zelfs de meest conservatieve schattingen van hun vooruitgang in de Israëlische samenleving ruimschoots overtreffen. Uit de gegevens blijkt dat 627.480 Arabische studenten in alle studie­richtingen in Israël hebben gestudeerd, dankzij de investering van de Raad om de Arabische bevolking in de Israëlische samenleving te integreren en hun sociaal-economische positie te verbeteren. Het aantal Arabische promovendi is de afgelopen tien jaar verdubbeld.

De Raad, die opereert onder auspiciën van minister van Onderwijs Naphtali Bennett, had specifieke doelen gesteld om de vertegenwoordiging van Arabieren in het hoger onderwijs te vergroten, te bereiken in 2022. Het verslag van de Raad bevestigt dat deze doelstellingen al in 2019, drie jaar eerder dan het oorspronkelijke plan, zijn bereikt en overtroffen.

De sterke toename van het aantal Arabische studenten in het hoger onderwijs is voor een groot deel te danken aan het uitgebreide programma dat door de Raad is geïnitieerd. Het programma is actief in 45 gemeen­schappen en dorpen en biedt mogelijkheden, informatie, begeleiding en begeleiding bij academische studies voor Arabische studenten. Het programma biedt ook ondersteuning en training om middelbare scholieren te helpen slagen voor de psychometrische toelatingsexamens van de universiteit.

Als onderdeel van de pre-academische voorbereidings­cursussen en bachelor­programma's krijgen Arabische studenten academische, economische en sociale steun. Binnen instellingen voor hoger onderwijs werden ook carrièrecentra opgericht om studenten de kans te geven om tijdens hun studiejaren een verscheidenheid aan professionele carrière­keuzes te overwegen. Er zijn ook tal van beurzen voor Arabische studenten die worden beloond op basis van hun sociaal-economische status en de gekozen studierichtingen.

Het rapport van de Raad voor het Hoger Onderwijs werd uitgebracht in het kader van zijn 60-jarig bestaan, na zijn oprichting in 1958. Het totale budget van de Raad, die studenten van elke achtergrond dient, bedraagt zes miljard shekel per jaar, dat vervolgens wordt overgedragen aan de openbare universiteiten en hogescholen.

Een belangrijk doel van de Raad is de toegang tot het hoger onderwijs voor de Arabische en andere minderheden in Israël. Er zijn ook beurzen voor het opnemen van uitstekende faculteitsleden en wetenschappers in sleutelposities.
Israël staat op de tweede plaats, net achter Canada en vóór de VS, wat betreft het aantal studenten van alle achtergronden in het hoger onderwijs.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.