Verkiezingen: Arbeidspartij heeft kandidatenlijst bepaald

dinsdag 12 februari 2019 |  Dov Eilon
Volgens een recent onderzoek zal de Arbeidspartij (Avodah) bij de komende verkiezingen voor de Knesset nog maar net de kiesdrempel halen en ongeveer 5 zetels krijgen, misschien zelfs wel 7. Daarom was een goed resultaat in de voorverkiezingen van maandag erg belangrijk.

Afbeelding: Optimisme na de voorverkiezingen. Avi Gabbai met partijleden na het voorlezen van de verkiezingsuitslag, maandag in Tel Aviv (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Alleen de eerste 5 van de gekozen lijst voor de 21ste Knesset kunnen zeker zijn van een zetel. De volgende 5, d.w.z. de plaatsen 6 tot en met 10, hebben ten minste een theoretische kans om in de Knesset te worden gekozen.

Bovenaan de kandidatenlijst staan de jonge afgevaardigden Stav Shafir en Yitzik Shmoelik, leiders van de demonstraties voor sociale rechtvaardigheid in 2011, die in slechts 3 weken tijd bijna een half miljoen Israëliërs op straat wisten te krijgen. Yitzik Shmoelik was de winnaar van de voorverkiezingen, gevolgd door Stav Shafir en voormalig partijleider Shelly Yechimovitch. Samen met partijleider Avi Gabbai en nog een kandidaat van zijn keuze (identiteit nog niet bekend) bezetten zij de eerste vijf plaatsen op de lijst voor de Knesset.

De voormalige leider van de Arbeidspartij en voormalig minister van Defensie Amir Peretz won gisteren de vierde plaats en staat op de zesde plaats op de lijst. Voor de andere kandidaten is een plaats in de volgende Knesset niet zeker.
Eitan Cabel, die sinds 1996 in de Knesset zit en secretaris-generaal van de partij was, had zich vooral de laatste tijd zeer sterk tegen Gabbai uitgesproken, vooral na het wegsturen van Tzippi Livni en haar HaTnua-partij uit de 'zionistische lijst'. Misschien een van de redenen waarom hij op de 15e plaats op de lijst staat en waarschijnlijk niet in de volgende Knesset zal zitten.

Yitzik Shmoelik, de winnaar van de voorverkiezingen, bedankte zijn kiezers en zei: 'Ik ben erg enthousiast en bedank de duizenden leden van de Arbeidspartij voor hun grote vertrouwen in mij. De Arbeidspartij presenteert het kwalitatiefste en meest diverse team dat zich vanaf morgenochtend zonder angst samen verder zal ontwikkelen, zodat de partij die de Staat heeft opgericht, in de storm weer zijn leiding zal overnemen. Dank u wel!

Partijleider Avi Gabbai toonde zich na de voorverkiezingen vol vertrouwen, ondanks de slechte enquêteresultaten. 'De lijst is een succes voor de Arbeidspartij. Met Shelly, Amir, Yitzik, Stav en de anderen, is het een uitstekende vertegenwoordiging van de burgers van het land,' hij zei.

'Vandaag hebben we de Arbeidspartij van zijn beste kant gezien. Iedereen die zich heeft gehaast om de partij te begraven, moet het rustig aan doen. We zijn nog steeds sterk. De peilingen zijn op dit moment niet goed en we gaan er niet lichtvaardig mee om, maar 59 dagen voor de verkiezingen hebben we een hoge opkomst bij de voorverkiezingen en dat is een motie van vertrouwen. We zullen deze wind in de rug gebruiken om de trend te veranderen en het beter te doen in de peilingen,' vervolgde Gabbai.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.