Vrijdag: 8200 bij Mars van de Terugkeer in Gaza

Sunday, February 10, 2019 |  Redactie Israel Today
Vrijdag kwamen weer enkele duizenden Arabieren uit de Gazastrook bij het grenshek voor de nu traditionele ' Mars van de Terugkeer'. Er werden weer banden in brand gestoken en stenen en explosieven naar Israëlische veiligheidstroepen gegooid.

Ongeveer 8200 mensen zouden dit weekend hebben deelgenomen aan de 'March of Return', zoals het Israëlische leger heeft verklaard. Het Israëlische leger reageerde op het gooien van stenen en explosieven, die gelukkig niet de andere kant van het grenshek bereikten, met middelen om onrust te bestrijden en het vuur te openen in overeenstemming met de gevechtsregels.

Volgens Hamas stierven twee Arabische jongeren en raakten er nog eens 17 gewond door geweervuur. Het Israëlische leger heeft geen commentaar geleverd op de berichten over de doden.

Hamas misbruikt een lijk
Een van de doden zou de 14-jarige kleinzoon zijn van de zus van Hamas-leider Ismael Haniye. Voorafgaand aan de begrafenis werd het lichaam naar een school gebracht waar de leerlingen werden gedwongen het te kussen. Veel van de leerlingen barstten in tranen uit.

Dit werd scherp bekritiseerd door Fatach. Dit zou onwaardig en niet religieus zijn. Hamas werd ervan beschuldigd de dood van de jongere op de meest cynische manier uit te buiten. 'Hamas doet alles wat verboden is,' stond onder meer op de Facebook pagina van Fatach.

Ook een Arabische journalist heeft zich tegen het optreden van Hamas uitgesproken. Het zou een mentale belasting voor de leerlingen zijn. De eer van de mens was geschonden. Ook binnen de Gazastrook was er kritiek op Hamas, maar die werd niet publiekelijk geuit uit angst om later te worden vervolgd.

Als reactie op de kritiek publiceerde het Ministerie van Onderwijs van Hamas een verklaring waarin staat dat het lichaam van de jongere door de deelnemers aan de begrafenis onder dwang naar school was gebracht, zonder dat dit met de schooldirecteur was overeengekomen. Ook was de school niet de school van de jongen. De directeur had met zijn lichaam geprobeerd om het binnendringen van de groep met het lijk te verhinderen. 'Uit zorg voor het welzijn van de studenten', aldus Hamas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.