Doodstraf voor Palestijn die Joodse tiener vermoordde?

zondag 10 februari 2019 |  Ryan Jones
De wrede moord op een Joods tienermeisje, afgelopen donderdag in Jeruzalem, door een met een mes bewapende Arabier, heeft opschudding veroorzaakt in het hele land. Ministers eisen dat de rechtbanken de onbenutte doodstraf gaan uitspreken.

Afbeelding: Israëli's in Jeruzalem steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse tiener Ori Ansbacher. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ori Ansbacher, 19, maakte een wandeling in een bebost gebied, slechts een paar honderd meter van de Bijbelse Dierentuin van Jeruzalem, toen ze werd aangevallen door de 29-jarige Arafat Irfayia, een Palestijn uit Hebron. De details van de aanval zijn nog strikt geheim, maar lokale media en overheidsfunctionarissen hebben de moord op Ansbacher beschreven als ' gruwelijk' en ' bruut'.
Het is ook duidelijk dat de gewelddaad met voorbedachte rade is gepleegd, al kan de keuze van het slachtoffer willekeurig zijn geweest.

Na zijn arrestatie bij een inval van de IDF in Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit, bekende Irfayia aan de Israëlische autoriteiten dat hij donderdagmorgen vroeg vanuit Hebron is vertrokken, gewapend met een mes en met de bedoeling om een Jood te doden.

Het DNA-bewijsmateriaal dat hij ter plaatse achterliet, leidde tot de snelle vangst van Irfayia. En de minister van Justitie Ayelet Shaked dringt erop aan dat hij net zo snel ter dood veroordeeld wordt, opdat Israël zijn afschrikking tegen dergelijk geweld niet verder prijsgeeft.

'De militaire aanklager moet om de doodstraf vragen', zei Shaked tegen Channel 13 News. 'We moeten de waarheid niet verbergen. Hij doodde Ori omdat zij een Joods meisje was'.
De laatste en enige keer dat Israël iemand ter dood veroordeelde was tijdens het proces tegen de gevangengenomen Nazi SS officier Adolf Eichmann, architect van de Holocaust, in 1962.
Vorig jaar probeerde de regering van premier Benjamin Netanyahu wetgeving te bevorderen die zou hebben geleid tot een frequenter gebruik van de doodstraf, vooral als reactie op dodelijke terreuraanslagen.

De eerste reactie van Israël op dergelijke aanvallen is de sloop van de huizen van de terroristen, maar dat heeft duidelijk niet het gewenste effect gehad, vooral omdat de Palestijnse Autoriteit de families van terroristen beloont met grote financiële steunpakketten, waardoor ze eenvoudigweg weer kunnen herbouwen. Veel Israëli's dringen erop aan dat er meer wordt gedaan.

Zoals minister van Onderwijs Naftali Bennett in een verklaring na de moord op Ansbacher zei: 'De terroristen zijn niet langer bang. Op dit moment bereiden ze de volgende verschrikkelijke moord op Joden voor'.

Netanyahu zelf was voorstander van de doodstraf, maar deze werd uiteindelijk op de lange baan geschoven te midden van politiek getouwtrek. Tegenstanders van het wetsvoorstel klampten zich vast aan getuigenissen van belangrijke veiligheidsfunctionarissen, waaronder Nadav Argaman, het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet), die suggereerde dat het gebruik van de doodstraf 'nutteloos' was.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.