Groeten uit Israël – Heb ik voor niets de tuin gesproeid...

Sunday, February 10, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vrijdag heeft het inderdaad geregend en geonweerd. Hoewel het eerst overwegend zonnig en vrij aangenaam was, werd de weersverwachting van de meteorologen tegen de avond bevestigd. Het begon met een felle bliksem, en een donderslag slechts enkele seconden daarna. En toen gingen de hemelpoorten open. Ik vroeg me af waarom ik slechts enkele uren eerder onze tuin heb gesproeid. Je kunt dus toch op de meteorologen vertrouwen. De zonneschijn vrijdagochtend had in mij een ongegronde twijfel gewekt.

Nu heeft de regen een pauze ingelast, het is althans weer echt koud geworden. Hier in Jeruzalem was het net 7 graden toen ik uit de bus stapte. En veel warmer zal het vandaag ook niet worden. Het is hier dus toch nog winter, en dat is ook goed zo.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Vandaag gaat het van het noorden tot aan de noordelijke Negev hier en daar regenen, mogelijk ook met onweer erbij. De temperaturen liggen daarbij iets onder het gemiddelde voor het jaargetijde. In het Jordaandal, in de Woestijn van Judea en aan de Dode Zee kunnen in de wadi’s overstromingen optreden. Ook de komende nacht zullen er regen- en onweersbuien komen. Op de berg Hermon zal het gaan sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is 3,5 centimeter gestegen en staat nu op 213,45 meter onder de zeespiegel.

Ondanks het weer 'winterse' weer hebben ook dit weekeinde veel Israëli's weer uitstapjes in de natuur gemaakt. Velen voelden zich natuurlijk aangetrokken door het noorden. Daar was niet alleen de berg Hermon een geliefd doel, waar het weer gesneeuwd had. In Tiberias liet men zich door de regen er niet van weerhouden om van de warme baden daar te genieten. Ook veel andere delen van het land kregen het weekeinde bezoek, zoals de volgende video toont.

Van de prachtige natuur kun je bij elk weer genieten.

Toen ik vanochtend vroeg Jeruzalem binnenreed, zag ik dat er op de spoorbrug voor Jeruzalem een trein stond. Normaal staan die daar niet. Ik keek naar de nieuwsberichten op mijn mobieltje en begreep dat de treinverbinding naar het nieuwe station in Jeruzalem weer eens is onderbroken. De arme passagiers in de trein moesten nu op de brug wachten tot er een nieuwe locomotief zou worden gebracht.

En nu beginnen we aan de nieuwe week. Zo meteen geven we weer ons dagelijkse nieuws. En ook het nieuw nummer van ons blad, het maartnummer, zal binnenkort weer naar de drukker worden gestuurd. Wat gaat de tijd toch snel. Samen met de gehele redactie van Israel Today wensen we u nu nog een prettige zondag en een goede nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.