Palestijnen hekelen VS wegens opleggen vredesplan

vrijdag 8 februari 2019 |  Ryan Jones
De Palestijnse Autoriteit heeft donderdag de regering-Trump gehekeld wegens 'het samenzweren' om te bemiddelen bij een vredesovereenkomst in het Midden-Oosten, die niet tegemoet komt aan alle eisen van de Palestijnen. Om dezelfde reden zijn de meeste Israëli's opgetogen dat nu iemand als Donald Trump het Israëlisch-Arabische vredesproces aanstuurt.

Afbeelding: Palestijnse demonstranten in Nabloes (het Bijbelse Sichem) verbranden een lijkkist met afbeeldingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Aanstaande woensdag en donderdag (13 en 14 februari) zullen de regering-Trump en de regering van Polen gezamenlijk een vredesconferentie houden in Warschau. Ministers uit de hele wereld, en vooral uit het Midden-Oosten, zijn uitgenodigd om de conferentie bij te wonen.

Niet uitgenodigd was de Palestijnse Autoriteit, die herhaaldelijk elk idee van een door de VS onder leiding van Trump bemiddelde vrede tussen Israël en de lokale Arabieren heeft verworpen.

De Palestijnen hebben eveneens al tevoren elk mogelijk resultaat van de bijeenkomst van volgende week verworpen en noemden het 'een Amerikaanse samenzwering, die bedoeld was om de deelnemers ertoe te bewegen de standpunten van de VS over kwesties van de regio, in het bijzonder de Palestijnse kwestie, over te nemen'.

Van zijn kant, heeft de regering-Trump duidelijk gemaakt dat het zich niet zal verontschuldigen voor zijn pro-Israël benadering van het vredesproces van het Midden-Oosten, er op wijzend dat de vorige benadering, de poging om een toon van gelijkwaardigheid te laten horen, volledig had gefaald.

'Wij geloven niet dat wij voor een vredesinspanning een gelijkwaardigheid moeten hebben, waarbij we alleen bepaalde dingen over Israël kunnen zeggen als we tegelijkertijd ook iets over de Palestijnen zeggen,' vertelde een hoge Amerikaanse ambtenaar aan The Times of Israel.

'Niet alleen werkt dat niet; we denken niet dat het juist is. We zeggen wat in onze gedachten is; we spreken de waarheid. De waarheid kan voor sommige mensen ongemakkelijk zijn. Maar we kunnen het conflict niet oplossen zonder open en eerlijk te zijn,' vervolgde hij.

Inderdaad, 20 jaar van Amerikaanse regeringen die rekening hielden met Palestijnse gevoeligheden, hadden de Palestijnse Autoriteit in staat gesteld om systematisch ondertekende vredesakkoorden te schenden en gebaren en voorwaarden te eisen, waar geen enkele Israëlische regering realistisch gezien mee kon instemmen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.