Veel Messiaanse Joden stemmen niet op Netanyahu

Friday, February 08, 2019 |  Daniel Juster
Veel mensen zijn zich er misschien niet van bewust dat de ultraorthodoxe Sefardische politieke partij Shas het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken controleert. Dit is de prijs die premier Benjamin Netanyahu betaalt om aan de macht te blijven. Zijn coalitieregering vereist een parlementaire meerderheid, en Shas eiste deze prijs.

Toen Netanyahu bijna vier jaar geleden besloot zijn laatste regering te ontbinden en verkiezingen te houden, vreesde ik dat hij de seculiere Yesh Atid-partij onder Yair Lapid, die deel uitmaakte van zijn vorige regering, zou inruilen voor de ultraorthodoxe partijen in de nieuwe coalitie. Dat is precies wat er gebeurde, ook al is de leider van Shas, Arye Deri, een veroordeelde misdadiger die een goed deel van de tijd in de gevangenis doorbracht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken controleert de immigratie in het land, visa voor in- en uitreis, het bevolkingsregister, burgerschapskwesties en nog veel meer. In deze rol handelt Shas zeer onrechtvaardig, niet alleen tegen Joodse volgelingen van Yesjoea (Jezus), maar ook tegen vele anderen.

Zo heeft de controle van Shas over het ministerie van Binnenlandse Zaken ertoe geleid dat meer dan 7.000 Ethiopische Joden het recht wordt ontzegd om naar de Joodse Staat te emigreren. Velen hebben hier in Israël familieleden en streven naar gezinshereniging. Dit zijn de Falash Mura, die enkele eeuwen geleden onder extreme druk zijn gedoopt in de Ethiopisch-orthodoxe kerk, met stilzwijgende toestemming van de regering. Zij behielden een Joodse identiteit en willen zich bekeren tot het Jodendom. Het Israëlische parlement heeft dit goedgekeurd en fondsen toegewezen. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert hen naar Israël te laten komen. Velen geloven dat dit komt door vooroordelen en misschien zelfs racisme van de Shas-leiding tegen Ethiopische Joden, die gedwongen werden zich tot het christendom te bekeren.

Deze week werd nog een ander voorbeeld gemeld, toen twee tieners uit Zuid-Amerika, die naar Israël vlogen om hun moeder en stiefvader te bezoeken, in feite werden gedeporteerd. De moeder trouwde met een Israëli en bekeerde zich tot het Jodendom. Maar agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de luchthaven, die haar kinderen ondervroegen, lieten hen niet toe het land binnen te komen. Ze werden op een vliegtuig teruggestuurd naar Zuid-Amerika, nadat de autoriteiten beweerden dat ze er niet van overtuigd waren dat de tieners niet illegaal in het land zouden blijven.
De moeder in Israël protesteerde en kreeg juridische hulp. Ze stond op het punt om dit voor de rechter te brengen, toen het ministerie van Binnenlandse Zaken zwichtte en accepteerde dat de kinderen een bezoek konden brengen. Maar het was te laat, de vakantie van de tieners was voorbij en een bezoek was niet meer mogelijk.
Regelmatig horen we dit soort verhalen van mensen die zonder goede reden worden vastgehouden en weer in het vliegtuig worden gezet om naar huis te gaan.

Onder druk van enkele ultraorthodoxe partijen heeft de regering het beleid teruggedraaid, dat meer orthodoxe Joden zouden worden opgeroepen voor het Israëlische leger of andere vormen van nationale dienstplicht. Ze weigerden ook om een beleid te voeren dat het aantal orthodoxen, die van een uitkering leven en weigeren te werken teneinde de Talmoed te bestuderen, zou verminderen.

Om al deze redenen en nog meer zullen veel Joodse volgelingen van Yeshua in Israël goed nadenken of ze bij de komende verkiezingen wel op Benjamin Netanyahu zullen stemmen. We houden van een deel van zijn beleid, maar hebben er moeite mee om te weten dat een stem voor hem een stem voor de ultraorthodoxie is.

Daniel Juster is stichtend directeur van het Tikkun America netwerk van gemeenten. Hij is sinds 1972 werkzaam in de Messiaans-Joodse beweging.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.