Groeten uit Israël – Het land bloeit op

vrijdag 8 februari 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ook al heeft men ons een 'winters' weekeinde beloofd, de zon schijnt vanmorgen hier in Modi’in vanuit een wolkeloze hemel, zoals de laatste tijd vaak op vrijdag. Morgen, op shabbat, zou het dan moeten regenen en onweren en nog wat koeler worden. En de berg Hermon zou nieuwe sneeuw krijgen. Nou, we zullen zien. Tot nog toe waren de voorspellingen altijd tamelijk nauwkeurig.

We zullen de shabbat ditmaal dan ook wel niet in de tuin kunnen vieren. Maar alleen als het regent. De koelere temperaturen hinderen ons minder. We maken altijd graag een uitstapje naar de tuin, om van het mooie uitzicht en de lucht te genieten.

Ik ben er ook zeker van dat niemand vanwege de iets lagere temperaturen van zijn 'vrijdagse routine' zal afzien. De cafés zullen ook vandaag goed bezocht worden. Doordat een andere schoolvriend van mijn zoon zijn rijbewijs heeft gehaald, kon ik vandaag niet zelf zien hoeveel mensen de ochtendzon vanochtend vroeg gebruikten om vrienden in het café te ontmoeten of om door de markt te wandelen. Ook de inkopen voor het weekeinde zijn al gedaan. Ik kon vanochtend thuisblijven, mijn zoon werd door zijn vriend met de auto opgehaald. Zo langzamerhand hebben wij als ouders wat minder te doen voor onze neventaak als taxichauffeur voor onze kinderen. Dat is heel prettig, maar aan de andere kant speelt dan ook de zorg dat op de rit met die vriend alles in orde is. Ja, we hebben er geen controle meer op. Maar omdat we al twee volwassen kinderen hebben, zijn we nu bij ons derde kind al wat meer 'gehard'. Wat blijft er verder voor ons over?

En hier is nu het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt met voor het jaargetijde normale temperaturen. In het noorden van het land kunnen hier en daar lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 213,485 meter onder de zeespiegel.

De tot nog toe heel regenrijke winter heeft de natuur goed gedaan. Het land bloeit op, zoals in de volgende foto’s van de Vlakte van Jizreël:

(Foto’s: Anat Hermony/Flash90)

Laten we hopen op nog veel regen deze winter, ook al was het zomerse weer van de afgelopen dagen erg lekker. De zomer zal weer lang en heet worden. Alleen nu in de winter hebben we kans op voldoende regen. Regen in de zomer heb je hier bijna helemaal niet.

Nu wensen de gehele redactie van Israel Today en ik u een prettige vrijdag en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.