Terroristen in pak, in dienst van BDS

vrijdag 8 februari 2019 |  Tsvi Sadan
De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid en Strategische Zaken, Gilad Erdan (afgebeeld), sprak deze week een dramatische, maar niet verrassende, waarschuwing uit: ‘terroristen in pakken’ werken tegen Israël als onderdeel van de Boycot, Desinvesteringen en Sancties beweging (BDS).

Organisaties als NGO Monitor hadden al eerder alarm geslagen over de terroristische uitbuiting van de mensenrechtenagenda. Maar het is pas nu dat de Israëlische regering heeft besloten om een eigen campagne te lanceren tegen die mensenrechtenorganisaties die, bewust of onbewust, de dodelijke plannen van Palestijnse terreurgroepen faciliteren.

De reden voor de lang uitgestelde officiële erkenning van dit verontrustende fenomeen, om Erdan het voordeel van de twijfel te geven, was de noodzaak om de informatie die door Israëlische ngo’s is verzameld volledig te controleren voordat er een publiek standpunt over ingenomen werd. Dat dit het geval zou kunnen zijn, kan worden afgeleid uit de voorspelbare reactie van Middle East Monitor (MEM). Deze organisatie noemde Erdans aankondiging ‘een nieuwe lastercampagne’die ‘zich onttrekt aan de transparantie die het van anderen eist en misleidende en tendentieuze informatie verspreidt.’ Afgezien van de betraande persoonlijke getuigenissen van degenen die direct of indirect betrokken zijn bij terreur, heeft MEM echter geen enkel stukje bewijs geleverd om de informatie in het rapport ‘Terrorists in Suits’ (gepubliceerd door het ministerie van Strategische Zaken) geloofwaardig te ontkrachten.

In de inleiding wordt Erdan in niet mis te verstane bewoordingen geciteerd: ‘terroristische groeperingen en de anti-Israël boycotcampagne hebben zich verenigd in hun doel om Israël van de kaart te vegen. Terreurgroepen zien boycots als een bijkomende tactiek bij terreuraanvallen. Na de onthulling van meer dan 100 banden tussen terreurgroepen en leidende BDS-organisaties, dring ik er bij alle regeringen en financiële instellingen op aan om de activiteiten van deze BDS-organisaties te onderzoeken en onmiddellijk een einde te maken aan alle financiering en steun die zijn hen bieden.’

Het rapport zelf ‘onthult hoe Hamas en het PFLP [Volksfront voor de Bevrijding van Palestina] een netwerk van ngo’s die boycots tegen Israël stimuleren als een extra tactiek gebruiken in hun uiteindelijke doel van ontmanteling van de Staat Israël. Deze organisaties hebben met succes meer dan 30 van hun leden, van wie er 20 vastgezeten hebben, ook voor moord, in hogere posities binnen BDS-stimulerende ngo’s geplaatst. Het rapport documenteert hoe boycotorganisaties en door terroristen geselecteerde organisaties samen geld inzamelen, hetzelfde personeel delen, en laat zien dat deze ambtenaren, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hun steun voor terrorisme niet hebben opgegeven, maar in plaats daarvan organisatorische, financiële en actieve banden met terroristische groeperingen blijven onderhouden.’

Een voorbeeld hiervan is een ngo met de naam Addameer. Deze ngo werd opgericht door niemand minder dan leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Veel van haar leden werden al veroordeeld voor terroristische activiteiten. Onder hen is Yaqoub Oude – al decennialang een PFLP-terrorist. Hij vermoordde twee Israëliërs en verwondde negen anderen. Oude werd veroordeeld tot drie levenslange gevangenisstraffen, maar zat slechts zeventien jaar in de gevangenis tot hij vrijgelaten werd in een ruiltransactie (1985).

Shawan Jabarin, sinds 2006 algemeen directeur van Al-Haq, heeft in het verleden als hoge functionaris van het PFLP gediend en heeft in ieder geval tot voor kort nauwe banden onderhouden met PFLP-leden in Judea en Samaria. Jabarin werd berecht en veroordeeld voor zijn ‘militaire’ activiteit in het PFLP, en heeft meerdere gevangenisstraffen uitgezeten. En de lijst gaat maar verder en verder.

Het rapport zal het gedachtegoed van Israël-hatende BDS-geassocieerde ngo’s niet veranderen. Hopelijk, echter, zullen de Europese landen, die door hun eigen wetten verboden worden BDS- of terreuractiviteit te faciliteren, iets doen aan hun eigen steun voor hen die Israël willen vernietigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.