VS heeft Israëlische Iron Dome 'onmiddellijk' nodig

donderdag 7 februari 2019 |  David Lazarus, Redactie Israel Today
Volgens een verklaring van het Israëlische ministerie van de Defensie, heeft het Amerikaanse leger Israël meegedeeld, dat het had besloten om het Iron Dome raket­verdedigings­systeem 'voor de directe behoeften van het Amerikaanse leger' aan te schaffen.

Het is niet duidelijk voor welke 'directe behoeften' het Amerikaanse leger het in de strijd geteste Israëlische systeem nodig heeft. In een verklaring zeiden de Amerikanen, de Iron Dome zal als systeem worden beoordeeld dat momenteel beschikbaar is om ingezette Amerikaanse militairen te beschermen tegen een grote verscheidenheid van indirecte bedreigingen door beschietingen en aanvallen uit de lucht'.

Het gaat vooreerst om een beperkt aantal systemen, om op korte termijn aan de vraag te voldoen. Later zouden ook langetermijnoplossingen en mogelijkheden worden onderzocht.

Het is een opmerkelijke prestatie van de kant van Israël, aangezien de Verenigde Staten liever geen geen wapen­systemen uit het buitenland kopen, om veiligheids­redenen en omdat Amerikaanse wapen­systemen meestal superieur zijn aan buitenlandse systemen. Israël is het enige land waarvan de Verenigde Staten in de afgelopen decennia wapensystemen hebben gekocht.

Premier Benjamin Netanyahu, die ook dient als minister van Defensie, noemde dit een 'grote prestatie voor Israël' en 'weer een bewijs van onze solide band met de VS, evenals van de stijgende status van Israël in de wereld'. 'Israël heeft een ijzeren koepel (Iron Dome) en een ijzeren vuist. Onze systemen weten om te gaan met elke bedreiging, zowel in de verdediging als in de aanval.'

Een van de grote verhalen in de recente technologische prestaties van Israël is het overweldigende succes van de Iron Dome. Het idee werd oorspronkelijk bespot door veel Israëlische leiders, toen in 2012 enkelen dachten dat het mogelijk was om de Kassam-raketten, die vanuit Gaza werden afgevuurd op Israël, naar beneden te halen. Het duurt slechts enkele seconden voordat de door Iran gefinancierde raketten in steden en dorpen langs de zuidelijke grens ontploffen. Volgens officiële verklaringen heeft de Iron Dome duizenden Hamas-raketten neergehaald, meer dan 90% van de raketten, die anders de Israëlische bevolkingscentra zouden hebben getroffen.

Het systeem is ontworpen om korteafstandsraketten en artilleriegranaten die op een afstand van 4 tot 67 km worden afgevuurd, te onderscheppen en te vernietigen. Israël hoopt het onderscheppingsbereik van de Iron Dome te vergroten tot 250 km en het veelzijdiger te maken, zodat het raketten uit twee richtingen tegelijk kan onderscheppen. Elke Iron Dome batterij is in staat om een stedelijk gebied van ongeveer 150 vierkante km te beschermen.
Naast hun inzet op het land zullen Iron Dome batterijen in de toekomst ook op zee worden ingezet, waar ze off-shore gasplatforms zullen beschermen in combinatie met het Israëlische Barak 8-raketsysteem.

Andere raketverdedigingsbatterijen bestaan meestal uit een radar-eenheid, een raketcontrole-eenheid en verschillende lanceerinrichtingen, allemaal op dezelfde locatie.

In tegenstelling daarmee is Iron Dome gebouwd om in een verspreid patroon te worden ingezet. Elke lanceerinrichting, die 20 onderscheppingsraketten bevat, wordt onafhankelijk van elkaar ingezet en op afstand bediend via een beveiligde draadloze verbinding. De eerste batterij werd naar verluidt al in 2011 ingezet om luchtmachtbases in het zuiden van Israël te beschermen. De ontwikkeling werd versneld en het systeem werd snel in bedrijf gesteld toen kort daarna de raketaanvallen uit de Gazastrook intensiever werden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.