Groeten uit Israël – 't Is weer voorbij, die korte zomer

Thursday, February 07, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het schijnt dat alles nu weer in orde is. Daarmee bedoel ik natuurlijk het weer, de zomer is afgelopen – niet de echte, ik bedoel de tijdelijke zomer die we hier hadden met deels voor jullie hoogzomerse temperaturen. Dat is nu afgelopen, het is nu allemaal weer zoals het gebruikelijk is

Ook de regen heeft zich weer weer gemeld. Vandaag zou het nog tot rond de middag regenen en soms ook onweren, maar dan komt er een pauze. Maar maakt u zich zorgen, op shabbat zou het in bijna het hele land weer regenen. En de berg Hermon zal nieuwe sneeuw krijgen. Zoals ik gisteren al zei, komend weekeinde zullen we het een keer zonder de warme zon moeten doen. En dat doen we graag.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Duidelijke temperatuurdaling. Hier en daar een regenbui. In de zuidelijke en oostelijke wadi’s is er gevaar voor overstromingen. Tegen de middag zal de regen geleidelijk ophouden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is tweeëneenhalve centimeter verder gestegen en staat nu op 213,495 meter onder de zeespiegel.

Gewoon een mooie foto uit het 'rode zuiden' met velden bloeiende klaprozen. (Foto: Dudi Modan/Flash90)

Jammer dat onze dochter het weekeinde weer eens op de legerbasis moet blijven. Maar daarvoor had ze ons gisteren even kort bezocht. Dat doet ze vaker, nog even kort thuis langskomen voordat ze de vrijdag en de shabbat op de basis doorbrengt. Dat begrijp ik best. En over iets meer dan zeven maanden is dat allemaal verleden tijd geworden: in september eindigt haar militaire dienst. Niet te geloven hoe snel de tijd gaat.

Maar misschien vinden wij dat alleen maar omdat we van onze zoon een veel langere diensttijd gewend waren. De dienstplicht duurt voor jongens nu eenmaal wat langer. Momenteel duurt het twee jaar en acht maanden, en onze oudste zoon moest nog de volle drie jaar dienen. Twee jaren daarvan waren voorwaarde om in deze bepaalde technologie-eenheid te mogen dienen. En nu is binnenkort onze jongste zoon aan de beurt. Ik hoop dat dan de tijd ook zo snel zal gaan als we het bij onze dochter hebben ervaren.

En nu wordt het tijd om ons weer met het actuele gebeuren hier bij ons bezig te houden. Daarom wens ik u ook namens mijn collega’s een prachtige en prettige donderdag. Het is al bijna weer weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.