Israëls gezond­heids­zorg­systeem is zwaar overbelast

Wednesday, February 06, 2019 |  Ryan Jones
Israël wordt vaak geroemd om zijn uitstekende gezondheidszorg. Maar hier in Israël klagen mensen tegenwoordig meer over het gezondheids­zorg­systeem, dan dat ze het prijzen.

Afbeelding: De Israëlische ziekenhuizen zijn gevaarlijk overbevolkt en onder­gefinancierd, en veel van de beste artsen hebben al groenere weiden in het buitenland opgezocht. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De afgelopen paar weken stonden de voorpagina's van lokale kranten vol met alarmerende krantenkoppen over de dreigende ineenstorting van het gezondheids­zorg­systeem. Nu is het de tijd van verkiezings­campagnes, en wijzen op de problemen in de gezond­heids­zorg­ is een effectieve manier voor de linkse media om de huidige rechtse regering te bekritiseren. Maar dat maakt die problemen niet minder reëel.

Israël's gezondheids­zorg­systeem is universeel, of 'socialistisch'. Iedereen wordt verondersteld toegang te hebben tot precies dezelfde medische zorg (hoewel dat niet langer het geval is, zoals verderop vermeld). Maar de gezondheidszorg in Israël blonk vooral uit door de kwaliteit en toewijding van de betrokken medische professionals.

Helaas heeft in het afgelopen decennium een groot aantal van Israëls beste en knapste artsen en verpleeg­kundigen in het buitenland werk gezocht, als reactie op de schandalig lage salarissen hier in eigen land. Het is interessant dat de meesten van hen de voorkeur geven aan het kapitalistische Amerika.
Veel van de beste artsen, die ervoor kiezen om te blijven, gebruiken nu een groot deel van hun tijd om 'privé' zorg te verlenen aan dat kleine percentage van de Israëli's die zich dit kunnen veroorloven. Hierdoor is de Israëlische gezondheidszorg (of tenminste het beste deel ervan) niet langer echt 'universeel'.

Bovendien zijn de Israëlische ziekenhuizen nu overbevolkt en staan op bezwijken. Veel van de genoemde krantenkoppen hekelden het feit, dat patiënten in Tel Aviv, Jeruzalem, Haifa en elders in gangen en zelfs in opslagruimtes worden geplaatst bij gebrek aan echte ziekenhuisbedden.

In een zeer veelzeggende opmerking die dinsdag door Makor Rishon werd gepubliceerd, zei prof. Naiel Basharat, hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het Emek Medisch Centrum in het noorden van Israël, dat toen zijn eigen vader een jaar geleden doodziek was 'ik ervoor koos om thuis voor hem te zorgen (...) vanwege de situatie in de ziekenhuisafdelingen, zelfs mijn eigen afdeling'.

Dit is niet noodzakelijkerwijs een aanklacht tegen de universele gezondheidszorg. Israël heeft het decennia­lang laten functioneren, en goed laten functioneren. Maar het is een waarschuwing voor degenen die er op letten, dat universele gezond­heidszorg niet zonder zijn eigen unieke uitdagingen en problemen is, waarvan sommige kunnen leiden tot een ineenstorting van het systeem als het niet verantwoord wordt beheerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.