Verkiezingen: Is er leven na Netanyahu?

Wednesday, February 06, 2019 |  Ryan Jones
Is wat de oppositieleiders beweren geloofwaardig? Gaat de langstzittende Israëlische premier de komende verkiezingen in april verliezen? Toch verwachten de meeste Israëli’s dat Bibi opnieuw de opdracht zal krijgen om de 35 e regering van de Staat Israël te vormen.

Wie zal het laatst lachen? Netanyahu? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar, hoe waarschijnlijk de herverkiezing van Benjamin Netanyahu ook is, steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat zijn herverkiezing de laatste ambtstermijn zal inluiden, zelfs in het rechtse kamp groeit die overtuiging. De minister van Justitie, Ayeled Shaked, zei: ‘Netanyahu zal weer de volgende premier zijn en wij willen absoluut zijn partner in de coalitie worden.’ Ze voegde er weliswaar aan toe: ‘Maar ik geloof ook dat dit zijn laatste ambtstermijn zal zijn. Hij is de jongste niet meer.’

Columnist Meir Uziël van het dagblad Ma'ariv probeerde zijn lezers op te monteren door te schrijven dat ze zich moeten instellen op een tijd waarin de Israëlische regeringsleider geen Netanyahu meer zal heten: ‘Het moet iedereen toch duidelijk zijn dat er over vier of vijf jaar een dag zonder Bibi zal komen. We moeten ons op een nieuwe leider gaan instellen.’ Uziël schreef dat hij hoopte dat Netanyahu zijn komende en laatste ambtstermijn zal gebruiken om de Israëli’s stap voor stap te laten wennen aan een nieuw tijdperk zonder zijn dominante rol.

In hetzelfde artikel schreef Uziël dat de Israëli’s dankzij Netanyahu’s inspanningen op de steun van miljoenen evangelische christenen over de hele wereld kunnen rekenen.

Veel van deze christenen zullen misschien nog dieper geraakt zijn dan de Israëli’s, als ‘hun’ Netanyahu niet meer in het zadel zit. Misschien had Uziël zijn artikel in het Engels moeten schrijven en zich tot de christelijke wereld moeten richten, zodat ook zij stap voor stap aan het idee kunnen wennen dat Bibi er op een dag niet meer is.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.