Weinig verandering in Likoedlijst na voorverkiezingen

Wednesday, February 06, 2019 |  Dov Eilon
Dinsdag heeft de Likoedpartij voorverkiezingen gehouden voor haar kandidatenlijst bij de komende Knesset-verkiezingen op 9 april. De meeste van de huidige 30 afgevaardigden van Likoed hoeven zich niet al te veel zorgen te maken, hun plaats in de Knesset lijkt veilig gesteld.

Afbeelding: De gisteren gehouden voorverkiezingen van de Likoedpartij. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Maar na het tellen van de meeste stemmen moeten sommige partijleden misschien nu al op zoek naar een nieuwe baan, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze na de verkiezingen een kans hebben op een zetel in de Knesset.

Volgens de eerste resultaten zal minister van Vervoer Israel Katz de lijst van de Likoed aanvoeren, direct achter premier Benjamin Netanyahu. Hij wordt gevolgd door Knesset-voorzitter Juli Edelstein en voormalig minister Gideon Sa'ar, die terugkeert naar het politieke leven.

Maar al hebben we geleerd dat we er niet teveel op moeten vertrouwen, de meest recente enquête­resultaten voorspellen dat de Likoedpartij bij de volgende verkiezingen ongeveer 25 zetels krijgt, dus zullen niet alle huidige 30 afgevaardigden van de partij in de Knesset komen. Maar wanneer je alle peilingen sinds het begin van het jaar in aanmerking zou nemen, zou Likoed gemiddeld ongeveer 29,5 zetels krijgen.

Maar aangezien er ook enkele nieuwe kandidaten in de partij zijn, zoals de voormalige burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, zullen sommige oude afgevaardigden uit de boot vallen.

Onder de afgevaardigden die zeer weinig stemmen kregen bij de voorverkiezingen van gisteren zijn Oren cHazan, Nava Boker en Yehoeda Glick. Zelfs de minister van Telecommunicatie Ajoub Kara zou na de verkiezingen buiten de deuren van de Knesset kunnen staan. (In Israël zijn de meeste ministers tevens lid van de Knesset)

Maar tot de verkiezingen zal nog het een en ander gebeuren, er zullen veel peilingen worden gehouden. Misschien zal het rechtse blok uiteindelijk samen een verenigde lijst vormen, net zoals de voormalige stafchefs Benny Galant en Moshe (Bogie) Ya'alon (Telem) in de laatste peilingen deden en gevaarlijk dicht bij Likoed kwamen (Likoed 25 zetels, Chosen LeIsrael met Telem samen 19 zetels).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.