Rabbijnen en predikanten stimuleren Israëlisch-Arabische co-existentie

woensdag 6 februari 2019 |  David Lazarus
De staten aan de Perzische Golf spreken nu openlijker over hun wens om banden met Israël aan te gaan, een onderwerp dat voorheen alleen achter gesloten deuren werd genoemd.

Illustratie. Het is niet zo eenvoudig om Joden en moslims tot vrienden te maken. (Foto: Michal Fatal/Flash90)

'De ministers van de Verenigde Arabische Emiraten zien uit naar het vestigen van banden met Israël,' vertelde de Amerikaanse rabbijn Marc Schneier telefonisch aan de Jeruzalem Post vanuit Abu Dhabi. 'Het was geen kwestie van of, maar van wanneer,' zei hij.

Schneier ontmoet Arabische en evangelische christelijke leiders tijdens een interreligieuze bijeenkomst in de Perzische Golf. Evenals als andere Golfstaten, Saoedi-Arabië en Bahrein, streeft de VAE naar allianties met Israël en de regering-Trump. Nadat zij zich in 2015 verraden voelden door de nucleaire overeenkomst met het vijandige Iran, bemiddeld door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, streven deze naties met een soennitische meerderheid naar een veiligheidsbuffer om de agressieve tactieken van het overwegend Shiitische Iran in de regio tegen te gaan.

'Wij moeten ook zowel de leiders van de Golfstaten als islamitische interreligieuze leiders bewust maken en informeren over het feit dat Israël geen politieke dimensie voor het Joodse volk is; het is bij de kern van onze godsdienst,' vertelde rabbi Schneier aan Associated Press tijdens zijn bezoek. Rabbi Schneier heeft jarenlang relaties opgebouwd met Arabische landen. Hij berichtte eerder, dat het eerste condoléance­telefoontje, dat hij kreeg na de dodelijkste aanval op Joden in de geschiedenis van de VS (de schietpartij van de synagoge van Pittsburg) kwam van Sheikh Nahyan van de VAE.

Schneier zei dat hij vroeger mensen in de regio hoorde zeggen: 'Wij hebben niets tegen Joden. Het zijn Israëli's en zionisten waar we een probleem mee hebben'. Maar nu zegt de rabbijn dat er iets veranderd is. 'Ik hoor die retoriek niet meer. Het maakt geen deel meer uit van het gesprek,' zei hij.

Verscheidene prominente Amerikaanse christelijke leiders waren ook aanwezig op het interreligieuze symposium in de VAE. Voor veel evangelicalen is steun voor Israël ook een deel de kern van hun geloof.

Dit is niet de eerste keer dat christelijke leiders naar de Golfstaten zijn gereisd om de banden met Israël en de VS te bevorderen. Eerder dit jaar heeft een delegatie van Evangelicals onder leiding van auteur Joel Rosenberg een ontmoeting gehad met de Saoedische kroonprins in Riyad. Die ontmoeting werd eigenlijk een initiatief van de toekomstige heerser van Saoedi-Arabië na zijn tournee door grote Amerikaanse steden, waarbij hij oude taboes doorbrak door te zeggen dat de Israëli's een 'recht hebben op hun eigen land'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.