Groeten uit Israël – Rijexamen al met 16¾ jaar

woensdag 6 februari 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

We zitten nu al op de helft van de week, terwijl hij toch maar net begonnen was. Na enkele mooie bijna zomerse en droge dagen zou het vandaag weer beginnen. Regen en onweer zijn voorspeld, zonder dat het daarbij merkbaar koeler wordt. Regen, onweer en warme temperaturen, zoals in de tropen. Ook zou het vooral in het noorden flink gaan waaien.
Maar het zou dan ook weer koeler worden, en het weekeinde schijnt ditmaal niet zo zonnig en aangenaam te worden als de afgelopen weekenden. Dalende temperaturen, regen, onweer en sneeuw op de Hermon zijn voorspeld.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Bewolkt en bovengemiddeld warm. Hier en daar een regenbui en onweer, dat tegen de nacht nog zal toenemen. Er is een klein gevaar voor overstromingen. In de bergen in het noorden van het land waait een harde oostenwind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,52 meter onder de zeespiegel.

Het Meer van Galilea heeft toch weer wat water gekregen; niet veel, maar toch. Het zal wel gauw weer meer water krijgen.

Bij ons thuis hebben we het momenteel vaak over het naderende rijexamen van onze jongste zoon. Gisteren kwam hij thuis van zijn rijles en vertelde verrast dat hij geslaagd was voor een intern voorexamen. Dit examen kwam geheel onverwacht, zoals mijn zoon vertelde. Toen hij in de lesauto van zijn rijinstructeur stapte, bleek er plotseling nog een andere rijinstructeur bij te zijn, die bij het voorexamen in plaats van de eigenlijke instructeur naast mijn zoon ging zitten. Hier in Israël kan men al kort voor zijn 17e, dus met ruim 16 jaar, zijn rijbewijs halen. Dat betekent dat je met 16 jaar en 9 maanden rijexamen mag doen. Als ze voor dat examen geslaagd zijn, moeten de jonge chauffeurs nog een half jaar lang onder begeleiding van een volwassene rijden. Pas daarna mag hij, zoals alle automobilisten, maximaal 4 passagiers meenemen.

Het theorie-examen leg je af achter een computer. Tevoren oefen je met behulp van een speciale internet­pagina alleen daarvoor. En met ingang van dit schooljaar wordt in de klas gezamenlijk de theorie geleerd. Daarna gaat men ook gezamenlijk naar het examen. Eigenlijk is dat een goede zaak. Want zo helemaal alleen leren, zonder dat iemand iets over de verschillende verkeerssituaties uitlegt, is toch niet optimaal.

Rijles in Jeruzalem. Op het dak van de auto de Hebreeuwse letter Lamed, de L, van Lameed, Lerend. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Voor het komende examen, en ook voor het voor­examen, wordt men uiteraard naar de kassa geroepen. De betalingen worden tegenwoordig allemaal via internet afgehandeld; wat veranderen de tijden toch. Zeven jaar geleden, toen mijn oudste zoon zijn rijbewijs haalde, moest ik daarvoor nog naar het postkantoor gaan. Helaas mocht ik toen driemaal het examengeld betalen; het leek wel of men leerlingen graag bij hun eerste examens wilde laten zakken. Waarom ook niet, als je daarmee een paar shekel extra kunt verdienen. Voor een rijexamen betaal je rond de 80 euro. Dat vermoed ik tenminste. Mijn oudste zoon rijdt overigens goed. En u weet vast wel dat het in het begin helemaal niet makkelijk is om ineens op de passagiers­stoel te moeten zitten. En nu begint dat wéér. Ik wens onze jongste zoon veel succes.

En nu gaan we ons hier op de redactie weer met het dagelijks gebeuren bezighouden, wat nooit saai is. En soms is dat ook wel eens leuk. Samen met mijn collega’s hier op de redactie van Israel Today wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.