Groeten uit Israël: Poerim, feest van vermommingen

Tuesday, February 05, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Als je vandaag naar de weerkaart kijkt, zou je echt denken dat er iets door elkaar geraakt is. In de meeste gebieden in het land worden vandaag temperaturen bereikt die je ook in de zomer krijgt. Kampioen is vandaag de Dode Zee, waar vandaag voor het eerst de 30 graden gehaald zal worden. Meteen daarna hebben we dan, zoals verwacht, Eilat met 29 graden en Be'er Sheva met 28 graden. En meteen daarna komen mijn woonplaats Modi’in en Tel Aviv met een prettige 27 graden.

Het lijkt er echt op alsof we nu met een van de eerste zogenaamde sharavs te maken hebben, de warme woestijnwinden uit het oosten, die overigens behalve de warme temperaturen ook veel zand en stof meebrengen, waardoor het vandaag ook heel nevelig zal worden, wat minder prettig is.

De warme wind uit het oosten brengt ook veel zand mee

En zoals het weerbericht voor vandaag aangeeft, kan op dergelijk weer ook regen en een onweersbui volgen:
Verdere stijging van de temperatuur, het zal warmer en droger worden. Harde oostenwind in alle regio’s. Nevelig, vooral tegen de avond. De komende nacht zal het winderig blijven, met wind uit het oosten, en in alle regio’s kunnen hier en daar regenbuien en onweer voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,525 meter onder de zeespiegel.

We moeten niet vergeten dat we nog maar net aan de maand februari zijn begonnen. Hoe mooi die hoge temperaturen ook zijn, we hebben de regen nodig, en graag nog heel veel.

Hoewel het Poerimfeest pas op 20 maart begint, vanwege het schrikkeljaar, dat ons op de Joodse kalender een maand extra geeft, kun je bij ons in veel speelgoedwinkels nu al een enorme keus aan feestkleding zien. Per slot van rekening wil niemand die forse handel missen. Dan ben ik toch wel blij dat onze kinderen al groot zijn. Vroeger was de tijd vóór Poerim altijd bijzonder stressvol. Het begon met de vraag hoe de kinderen zich ditmaal willen verkleden, en het ging verder met alle mogelijke 'missies' op de basisschool ongeveer een week voor het eigenlijke feest.

Het was niet genoeg dat we ons het hoofd braken over een bijzonder originele vermomming voor onze kinderen, nee, we mochten ook vijf dagen achtereen bezig zijn de aanwijzingen van de school te volgen en de ene dag onze kinderen in pyjama’s naar school sturen, dan als cowboys, dan als voetbalfans, en uiteindelijk met verwisselde geslachten, dus jongens als meisjes en meisjes als jongens. Toen we zesenhalf jaar geleden verhuisden, vonden we bij het leegruimen een enorme hoeveelheid verkleedkleren. We hebben er een paar meegenomen, voor alle zekerheid, je kunt immers altijd wel een masker van een gorilla of een clown gebruiken?

Hoe zullen we ons deze keer verkleden? (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Dat je nu al bij de bakkers en in de supermarkten die lekkere en speciaal voor Poerim gemaakte hamansoren vindt, daar heeft niemand bezwaar tegen. Het is moeilijk om daar van af te blijven.

En nu wordt het tijd om ons weer eens met het nieuws uit Israël bezig te houden. Daarom wens ik u nu, samen met al mijn collega’s van Israel Today, een aangename en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.