Israëli's willen een schone verkiezingscampagne, maar zal Netanyahu meewerken?

Monday, February 04, 2019 |  Tsvi Sadan
De religieuze organisatie Tzohar heeft een charter opgesteld, waarin wordt opgeroepen tot een schone verkiezingscampagne in de aanloop naar de Israëlische verkiezingen op 9 april.

Het charter bepaalt onder andere dat uitingen tegen andere partijen en persoonlijkheden op een respectvolle, niet-vernederende manier moeten worden gedaan, dat familieleden van rivaliserende kandidaten er buiten worden gehouden, en dat de 'cultuur van leugens' moet worden vermeden.

Tot nu toe is het charter ondertekend door de voormalige minister van Justitie Ayelet Shaked, Yesh Atid partijleider Yair Lapid, de leider van de Arbeidspartij Avi Gabai en nieuwkomer Benny Gantz, om slechts een paar van de grotere namen op het document te noemen.

Wat betreft premier Benjamin Netanyahu, zijn laatste campagnevideo met de titel 'Kicking the fake out of the news' (Het nepnieuws uit het niewus verwijderen) is een goed voorbeeld van hoe Israëlische politici het begrip 'schone verkiezingen' vertalen naar hun eigen campagnes. De video (alleen Hebreeuws, zie hieronder) toont Netanyahu die onderhandelt met een verslaggever. De dialoog verloopt zo:

Verslaggever: Weet u zeker dat dit het juiste is?

Netanyahu: Ik weet dat dit het juiste is.

Verslaggever: Dus u vraagt me eigenlijk om een positieve berichtgeving? (zinspelend op Dossier 4000, waarin Netanyahu wordt beschuldigd van het verhandelen van politieke gunsten voor positieve berichtgeving door het-nieuwsportaal Walla!)

Netanyahu: Eerlijke verslaggeving.

Verslaggever: Positief.

Netanyahu: Eerlijk.

Verslaggever: Maar het zou positief zijn.

Netanyahu: Genoeg hiervan.

Verslaggever: Maar als ik eerlijk rapporteer, kan het als positief overkomen.

Netanyahu: Walla! (Hebreeuws jargon voor 'Echt!', en een woordspeling met woorden die verwijzen naar het eerder genoemde nieuwsportaal Walla!)

Verslaggever: Wat verwacht u dus werkelijk dat ik doe?

Netanyahu: U rapporteert alleen wat u daadwerkelijk ziet, en ik zorg ervoor dat het positief is.

Verslaggever: En wat zit er voor mij in?

Netanyahu: Ik geef u een 'Like'.

Verslaggever: Een hartelijk 'Like'?

Netanyahu: Oké. Genoeg hierover.

Verslaggever: Dat is dan afgesproken.

Deze korte en effectieve clip, die geen persoon of partij vernedert, bevat veel toespelingen die elke Israëli meteen kan begrijpen. Hij richt zich op wat Netanyahu ziet als een jarenlange persoonlijke lastercampagne tegen hem en zijn familie; hij richt zich op bevooroor­deelde media en bizarre politie­onderzoeken; het richt zich op de absurditeit van de aanklacht wegens het zoeken naar positieve media-aandacht; en het doet dit alles en nog veel meer op een humoristische en geestige manier die een andere kant van Netanyahu belicht, een speelse premier die een stoot kan uitdelen aan zijn rivalen zonder zijn toevlucht te nemen tot nepnieuws, laster en andere vormen van wangedrag.

Hopelijk luidt Netanyahu een nieuw soort campagne in die anderen zullen volgen. Op basis van de namen op het charter van Tzohar, willen de meeste partijen die meedoen aan de komende verkiezingen het werkelijk netjes houden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.