Facebook meldt: Pas op voor nepnieuws uit Iran

Monday, February 04, 2019 |  David Lazarus
Facebook verwijderde honderden Iraanse accounts die werden gebruikt om desinformatie over Israël in de VS en andere regio's te verspreiden. Volgens de bekendmaking van Facebook werden 783 accounts en groepen op Facebook en Instagram, die afkomstig waren uit Iran, gebruikt om Iraanse propaganda te verspreiden.

De meeste berichten op deze accounts waren gericht op Israël, waaronder artikelen die het bestaansrecht van de Joodse Staat ontkenden. Facebook berichtte: 'Dit omvatte commentaar, dat de berichtgeving van de Iraanse staatsmedia over onderwerpen zoals de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, opnieuw gebruikte. Deze activiteit werd geregisseerd vanuit Iran, waarbij in sommige gevallen de inhoud van de Iraanse staatsmedia werd hergebruikt, en gecoördineerd gericht tegen mensen over de hele wereld'. Dat is een mooie manier om te zeggen dat de Iraanse regering een wereldwijde nep-nieuws aanval op Israël coördineerde.

Facebook meldde het vinden van 262 pagina's, 356 accounts en 3 Facebook groepen, evenals 162 accounts op Instagram die werden opgezet om Iraanse propaganda te verspreiden door het plaatsen van 'nieuwsberichten' over actuele gebeurtenissen. De valse Facebook-pagina's hadden samen al twee miljoen volgers verzameld, 1.600 mensen hadden zich bij minstens één van de bovengenoemde groepen aangesloten en 254.000 volgden de Instagram-accounts.

De accounts waren geopend in tientallen landen, waaronder Israël. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg, want Facebook geeft toe dat ze nog lang niet klaar zijn met hun onderzoek naar de herkomst van de inhoud van deze nep-sites. Sommige van deze accounts dateren uit 2014, toen een nep Facebook-pagina volgers uitnodigde voor een anti-Israël evenement. Meer recentelijk was er een evenement gepland vanaf een vals Iraans account voor mei 2018. Honderden mensen toonden belangstelling voor het bijwonen van deze evenementen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.