Groeten uit Israël – Ik krijg zomerse gevoelens

Monday, February 04, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren had ik het nog over het voorjaar, dat al beginnen lijkt te zijn. Maar als het met het weer, vooral met de temperaturen, zo doorgaat, zou ik eigenlijk al van een zomer kunnen spreken die per abuis al bij ons terecht is gekomen. Bij de voor vandaag verwachte maximum­temperaturen van 26 graden in Tel Aviv, 25 graden bij ons in Modi’in en een indrukwekkende 27 graden in Eilat, geeft u me vast gelijk dat we hier bij ons al zomerse gevoelens kunnen krijgen.

Ook in de nacht is het met rond de 16 graden helemaal niet meer zo koud. Toch zou het mooi zijn als we ’s zomers inderdaad temperaturen zoals deze zouden hebben. Maar dat blijft wensdenken. In echte zomers, wanneer de temperaturen bij ons in Modi’in ook graag eens de 40 graden naderen, dan zullen we nog naar deze zomer in de winter verlangen.

Wandelaars genieten van de eerste tekenen van het voorjaar in het nu rood bloeiende zuiden. Kibboets Be’er op shabbat (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Ook de komende dagen zou het voor het jaargetijde heel warm blijven, hoewel men ons voor woensdag terugkeer van de regen heeft voorspeld. De temperaturen zullen overigens niet veranderen. Dus warme regen, dat is ook voor een keer ook heel leuk.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Verdere temperatuurstijgingen, die voor het jaargetijde bovengemiddeld hoog zullen zijn. In de bergen in het noorden en midden van het land waait een flinke oostenwind. Het kan nevelig worden.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is gedurende het weekeinde vijf centimeter gestegen en staat nu op 213,525 meter onder de zeespiegel.

Zoals u kunt zien, is het waterniveau van ons Meer van Galilea inderdaad vijf centimeter verder gestegen, zoals ik u ook had ‘beloofd’. Want we hebben nog een hele hoop sneeuw op de berg Hermon, die vervolgens, als hij smelt, nog meer water voor het Meer van Galilea geeft. Ik ben benieuwd hoe de sneeuw er na de winter uit zal zien. En ik hoop dat het Meer van Galilea dan in de zomer niet teveel water zal verliezen, om in de komende zomer een betere beginsituatie te hebben. We zullen wel zien.

Zeker is, dat het momenteel het beste weer is om een reis naar Israël te maken. Het is zomers genoeg. Onlangs sprak ik aan de telefoon met een verzorgster in het verzorgingshuis in Duitsland, waar mijn moeder woont. Ik vertelde over het prachtige weer in Israël. Zij was zelf nog nooit in Israël geweest. Ze vertelde me dat ze tijdens een zondagse maaltijd met haar familie een keer daarover heeft gesproken, over het idee om een reis naar Israël te maken. Maar men raadde haar bezorgd en dringend af om daarheen te gaan. De familie was erg geschrokken. Het was daar toch veel te gevaarlijk. Overigens was niemand van hen ooit in Israël geweest. Ik moest wat glimlachen, maar dat zagen ze op de telefoon toch niet.

En juist dit soort gesprekken geven mij nieuwe energie voor ons werk hier in de redactie. Daarom zullen we ook nu weer ons best doen om u, beste lezer, in te lichten over alles wat hier in Israël gebeurt. U mag de informatie gerust verder doorgeven, zodat velen in de toekomst wellicht niet meer zo schrikken als ze horen dat een familielid of een vriend vertelt dat hij of zij naar Israël wil vliegen.

Samen met de redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.