Regering Trump: Palestijnen, word eens volwassen!

Sunday, February 03, 2019 |  Redactie Israel Today
In tweets, die deden denken aan een leraar die de strooplikker van de klas zegt om eindelijk zijn zaken op orde te krijgen, schold de Amerikaanse topgezant voor het Midden-Oosten Jason Greenblatt vrijdag via Twitter de Palestijnse Autoriteit uit.

Afbeelding: Greenblatt ontmoet de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Ramallah in 2017. (Foto: Flash90)

Eerder die dag klaagde de woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Nabil Abu Rudeineh, publiekelijk dat het stopzetten van alle resterende financiële hulp van de VS 'een negatieve invloed zal hebben op iedereen, een negatieve sfeer zal creëren en de instabiliteit zal vergroten'.

Dat klonk een beetje vreemd voor de speciale gezant van de VS, omdat de Palestijnen zelf eigenlijk hadden gevraagd dat de regering-Trump alle resterende financiële hulp zou stopzetten.

Greenblatt reageerde op Rudeineh met een reeks tweets:


'1e: Deze hulp werd geschrapt (niet alleen opgeschort) op verzoek van de PA, omdat ze niet onderworpen wilden worden aan Amerikaanse rechtbanken die hen zouden verplichten voor Amerikaanse burgers te betalen die door Palestijnse terroristen werden gedood, wanneer de PA schuldig werd bevonden'.'2e: De PA heeft $ voor gezondheid/onderwijs, maar moet hun $ verstandig gebruiken. Voorbeeld: stop met het belonen van terroristen die Israëli's vermoorden. Dat zal de PA een fortuin besparen. Ze kunnen ook samenwerken met de VS en anderen om hun economie te helpen verbeteren en hebben dan zelfs nog minder buitenlandse hulp nodig'.'3e: Palestijnen zijn te slim om te blijven leven als slachtoffers en ontvangers van buitenlandse hulp. Totdat er een politieke oplossing wordt gevonden (misschien is het ons vredesplan?), moet de PA zich richten op het helpen van de Palestijnen om een beter leven te leiden. Anderen de schuld geven werkt niet, heeft nooit gewerkt en zal nooit werken'.'4e: Bedreigingen over toenemende instabiliteit als de PA niet krijgt wat ze wil (in dit geval geld) zijn ook vermoeiend, niet alleen voor de VS, maar voor de meeste landen over de hele wereld waarmee ik de afgelopen twee jaar heb gesproken'.'Abu Rudeineh: het is tijd om serieus te worden. Ofwel werken aan vrede en/of werken aan het helpen van de Palestijnen. De oude boodschappen en methoden werken niet meer - niet meer bij de VS, en niet bij veel andere landen. Het is slechts een kwestie van tijd totdat andere landen dit ook hardop zeggen.

Of je nu wel of niet de Amerikaanse president Donald Trump steunt, er kan geen twijfel over bestaan dat de Palestijnse Autoriteit eindelijk haar gelijke heeft gevonden in de huidige Amerikaanse regering.
Ze kunnen niet langer ongestraft overeenkomsten schenden en dezelfde vermoeide excuses en beschuldigingen rondvertellen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.