Abbas tegen Israëlische supermarktmagnaat Rami Levi

Sunday, February 03, 2019 |  Redactie Israel Today
Afgelopen donderdag hebben leden van het forum 'Breaking the Impasse' een ontmoeting gehad met Machmoud Abbas in het hoofdkantoor van de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, de 'Moekata'.

Afbeelding: Een voorbeeld van co-existentie. De supermarkt in Gush Etzion trekt zowel Arabische als Joodse kopers aan. Ook de medewerkers bestaan uit Joden en Arabieren. (Archieffoto: Nati Shohat/Flash90).

Ook de zeer geslaagde Israëlische zakenman en eigenaar van een van de grootste supermarktketens van het land, Rami Levi, is lid van dit forum van academici en zakenlieden, dat zich inzet voor de politieke onderhandelingen over de 'tweestatenoplossing'.

Maar Rami Levi kon niet deelnemen aan de bijeenkomst in Ramallah, zoals de Israëlische krant Yediot Achronot meldde. Kort voor de afgesproken bijeenkomst maakten vertrouwelingen van de Palestijnse leider Machmoud Abbas bekend, dat Rami Levi van de deelnemerslijst was geschrapt. De andere deelnemers kregen twee opties: zij konden ofwel afzien van de deelname van Rami Levi, ofwel de vergadering annuleren.

Zij kozen voor de eerste. Een lid van het forum zei dat men er mee instemde, dat Rami Levi aan een afzonderlijke vergadering kon deelnemen.

Maar waarom wil men Rami Levi niet zien in Ramallah? Hij heeft zich altijd ingezet voor het samenleven van beide partijen, Joden en Arabieren. Hij bouwde supermarkten en winkelcentra in Judea en Samaria, waar Joden en Arabieren samenwerken en winkelen.

Nu heeft hij onlangs in Atarot een winkelcentrum opgezet, dat vooral gericht is op de Arabische bevolking. Ook degenen die later misschien in een deel van een toekomstige Palestijnse Staat kunnen wonen. Dat lijkt te veel voor de PA en Machmoud Abbas. In het bericht, dat Rami Levi de vergadering niet mocht bijwonen, werd hij een 'kolonist' genoemd.

Tot zover het verlangen van de Palestijnse Autoriteit naar vreedzame coëxistentie aan beide zijden.

Opening van het nieuwe winkelcentrum van Rami Levi in Atarot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.