Groeten uit Israël – Het is lente, de natuur ontwaakt

Sunday, February 03, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is weer lente! Anders dan zo kun je het weer hier in Israël niet beschrijven. Zelfs vannacht bleven de temperaturen twee cijfers houden, en overdag zal bijna overal de 20 graden bereikt en ook overschreden worden. Is de winter nu echt voorbij? Nee hoor, maakt u zich geen zorgen, dat is hij nog niet. Weliswaar zou het ook de komende dagen nog iets warmer worden, maar vanaf woensdag zal ondanks de hoge temperaturen de regen weer bij ons terugkomen, ondanks de warme oostenwind.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: De temperaturen gaan stijgen en het wordt voor het jaargetijde bovengemiddeld warm. In de ochtend staat er in de bergen in het noorden een stevige oostenwind. De volgende temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,575 meter onder de zeespiegel.
Van het Meer van Galilea is nog geen officiële meting beschikbaar, maar ik ben er zeker van dat het waterpeil nog verder gaat stijgen.

Meer dan 150.000 Israëli's hebben van het prachtige weer gebruik gemaakt om uitstapjes te maken, want er zijn zoveel mooie plekken, juist nu alles bloeit. Dit weekeinde is in het zuiden overigens ook weer het zogenaamde Darom Adom-festival begonnen. Elk weekeinde worden daar, naast de mogelijkheid om door de rode bloemenzee van de anemonen (Hebreeuws: Kalaniot) te wandelen, ook talloze andere activiteiten voor het hele gezin aangeboden. In het bijzonder is de noordwestelijke Negev nu niet langer zwart, maar verblindt hij je meteen met het rood van de zogeheten kroonanemonen.

Meer dan 150.000 Israëli's waren dit weekeinde in de natuur. Niet alleen in het nu rode zuiden, maar ook op veel andere mooie plekken.

Bij ons thuis in Modi’in hebben we deze mooie rode anemonen zelfs voor de huisdeur. Niet in zulke grote aantallen, maar toch altijd nog zoveel dat ze je opvallen. Plukken mag je deze bloemen natuurlijk niet, ze zijn beschermd. Zou ook erg jammer zijn. Had ik u al verteld dat het nu een van de beste tijden is om naar Israël te komen en hier door de natuur te wandelen? Overigens liggen de prachtige velden van onze titelfoto van vandaag in de regio Lachish, die bekend is door de zich daar bevindende moshav Lachish.

Deze weekenden zonder nieuwsberichten zijn echt mooi. Je kunt je op de essentie concentreren, op het gezin, want daar is de shabbat toch voor. Maar nu begint er weer een nieuwe week. De verkiezingen komen nabij, over bijna twee maanden is het zover. Tot dan zal het hier zeker niet saai zijn. Dat is het anders toch ook niet. Daarom zullen we nu weer beginnen u over alles te informeren wat in en voor Israël belangrijk is. En ook het volgende nummer van ons maandblad is al in voorbereiding.

Om alles op tijd klaar hebben, wordt het tijd dat we ons met de actuele gebeurtenissen gaan bezighouden. Daarom wens ik u nu, samen met al mijn collega’s van Israel Today, een prachtige nieuwe week en nog een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.