Israël heeft nieuwe vijand in het Amerikaanse congres

zondag 3 februari 2019 |  David Lazarus
Het nieuw gekozen Democratische Congreslid Ilhan Omar, een van de eerste twee moslimvrouwen die ooit tot Congreslid zijn verkozen, gebruikte haar eerste publieke interview om Israël te bekritiseren op Yahoo News.

Afbeelding: Ilhan Omar voert campagne bij de Twin Cities Pride Parade in het centrum van Minneapolis. (Foto: Tony Webster/Creative Commons)

Omar werd gekozen in een district in Minneapolis, Minnesota, waar ze met haar familie uit Somalië immigreerde en in het jaar 2000 Amerikaans staatsburger werd. De Somalische gemeenschap in het stedelijk gebied Minneapolis-Saint Paul is een van de grootste in de VS.

Omar vergeleek het beleid van de Israëlische regering met dat van Iran en Saoedi-Arabië en weigerde het bekende feit te erkennen dat de Israëlische wet de religieuze overtuigingen van al haar burgers respecteert. 'Als ik zie dat Israël wetten instelt die het als een Joodse Staat erkennen en de andere religies die erin leven niet erkennen en wij het nog steeds hooghouden als een democratie in het Midden-Oosten, dan grinnik ik bijna,' gniffelde ze.

Het valse idee dat Israël, door zich als Joodse Staat te definiëren, geen gelijke rechten voor haar niet-Joodse burgers erkent, is het 'apartheids'-verhaal, dat woord voor woord door de vijanden van Israël over de hele wereld wordt gebruikt. Gezien het feit dat Israël de enige democratie in het Midden-Oosten is waar de vrijheid van alle religies door de wet wordt beschermd, lijkt het erop dat de nieuw gekozen Amerikaanse regerings­functionaris eenvoudigweg de anti-Israël, antisemitische propaganda retoriek herhaalt waarmee ze is opgegroeid.

'Ik steun en neem deel aan de BDS boycotbeweging', zei ze in de uitzending. Omar is één van de slechts twee leden van het Congres die openlijk de boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging tegen Israël steunen. Het is huiveringwekkend, dat de congresvrouw nu lid is van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis.

In wat een verhulde bedreiging lijkt, heeft Omar eens getweet: 'Israël heeft de wereld gehypnotiseerd. Moge Allah het volk wakker maken om het kwaad te zien dat Israël doet (#Gaza #Palestina #Israël)'. Blijkbaar is het aanhalen van de naam van haar god om Israël en de Joden te straffen een aanvaardbare benadering van haar politieke agenda.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.