Groeten uit Israël – Het zuiden kleurt weer rood

Friday, February 01, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Terwijl wij in het nieuws horen over de extreme kou in Noord-Amerika, is het weer hier in Israël heel aangenaam, zodat niets een zonnig en aangenaam weekeinde in de weg zou hoeven te staan. De cafés zullen nu wel weer flink gevuld zijn. U weet wel, wij Israëli's gaan heel graag naar cafés en genieten van de zon bij een goede kop koffie of een gezamenlijk ontbijt met familie of vrienden. Daarbij wordt dan nieuws van de afgelopen week uitgewisseld, daarna gaat men misschien nog even iets kopen, en dan naar huis. Want vanavond begint de shabbat.

Nu zijn wij Israëli's niet allemaal zo religieus dat we de shabbatswetten volgen zoals ze in de Halacha (de religieuze wetten) staan, maar toch voelen we deze bijzondere dag van rust. En ieder van ons beleeft deze dag op zijn eigen manier en volgens zijn eigen geloof. Zo zou het volgens mij ook moeten zijn. Wij houden van de shabbat, we beginnen hem de avond ervoor met het aansteken van de kaarsen, en we zijn blij dat we het hele gezin weer bij elkaar hebben. Want hoe ouder we allemaal worden, des te minder vanzelfsprekend dat zal zijn. De kinderen worden volwassen (die van ons zijn het eigenlijk al), ieder gaat zijn eigen weg, wat wij als ouders ook heel graag en met een beetje trots zien gebeuren. Maar op de shabbat verheugen we ons dat we deze bijzondere dag van de week gezamenlijk kunnen doorbrengen.

Shabbat in het café (Foto: Anat Hermoni/Flash90)

Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Het weer zal ook dit weekeinde weer echt zonnig en aangenaam worden. Helder tot gedeeltelijk bewolkt, zonder opmerkelijke temperatuur­veranderingen. In het noorden kunnen hier en daar enkele heel lichte regenbuitjes vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter verder gestegen en staat nu op 213,575 meter onder de zeespiegel.

Veel Israëli's zullen ook dit weekeinde weer uitstapjes maken naar de prachtige natuur in ons land. Herinnert u zich nog die verbrande grond in het zuiden? Het diepe zwart heeft zich nu in een krachtig rood veranderd. De rode anemonen bloeien nu weer in alle pracht. Het is nu een prachtige tijd om van de natuur in Israël te genieten.

Een rode bloemenzee in het Shokeda-bos (Foto: Dudi Modan/Flash90)

Overigens hoef je niet tot in het zuiden te rijden om de bloei te bewonderen. Meer daarover kunt u vinden in onze video van vandaag, die direct onder dit artikel staat.

En nu wordt het tijd om ons op de shabbat voor te bereiden. Met de hele redactie van Israel Today wens ik u een prettig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat toe.

Shabbat shalom!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.