Groeten uit Israël – Vliegen is nu zo goedkoop

Thursday, January 31, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Hoewel het vandaag wat koeler zou worden, zal de temperatuur bij ons lenteachtig blijven, dus vergelijkbaar met bijvoorbeeld de temperaturen in Europa. Gisteren hoorde ik van de waanzinnige kou in de VS; dus vergeleken daarmee hebben wij een regelrechte hittegolf. Maar desondanks hebben we het ’s avonds een beetje koud, zelfs in Modi’in zakt de temperatuur ’s avonds tot een graad of zeven. Ja, en dat vinden wij koud. Zoals ik altijd zeg: alles is relatief.

We staan weer voor een nieuw weekeinde, dat ook ditmaal weer heel aangenaam zal worden. Geen spoor van regen, behalve mogelijk een paar druppels in het noorden. En zondag zou het dan weer warmer worden. Israël toont zich werkelijk van zijn beste kant.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets koeler. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'erSheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter verder gestegen en staat nu op 213,585 meter onder de zeespiegel.

Beter weer kun je voor een reis naar hier niet krijgen. En dat in een tijd, waarin vliegtickets bijzonder goedkoop te verkrijgen, zijn als je er geen bezwaar tegen hebt om met een lage-prijzenmaatschappij te vliegen. Daar is dan een sandwich soms nauwelijks goedkoper dan de vlucht zelf. Maar als je een koffer meeneemt, kan de prijs niet slechts verdubbelen, maar soms zelfs verdrievoudigen. Het is al heel bijzonder dat een vliegreis naar Israël nu vaak goedkoper is dan een treinreis binnen Duitsland. Dat heb ik zelf al een paar maal meegemaakt.

Vanaf maart zal het trouwens nog eenvoudiger zijn om rechtstreeks naar Eilat te vliegen, want dan begint de nieuwe luchthaven Ramon met internationale vluchten. Van daaruit is het nog maar 20 minuten naar Eilat. Ook kun je meteen op de luchthaven een auto huren en meteen met de reis door het land beginnen. En dan zijn er natuurlijk bussen en taxi’s die naar Eilat rijden. De bus is zelfs erg voordelig, zo ongeveer als een stadsbus.

Binnenkort is de luchthaven Ramon bij Eilat in bedrijf. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dat we het afgelopen jaar een recordaantal toeristen hadden, komt mogelijk ook daardoor. Het is nu zo eenvoudig om een uitstapje naar Israël te maken. En nu zijn hier heel veel mogelijkheden om een prachtige vakantie te houden. Van skiën op de Hermon tot duiken in de Rode Zee, het is hier allemaal mogelijk. Dan vraag ik me toch af waarom wij zelf hier nog zo weinig gebruik van maken. De Dode Zee is maar een goed uur hier vandaan, Tel Aviv een kattensprong ver, onze redactie is tien minuten van de Klaagmuur verwijderd. Hoe zeg je dat toch? De schoenmaker loopt op blote voeten! Daar zit wat in. Maar het is nog niet te laat. We moeten beginnen meer door het land te reizen, hoe graag we ook het weekeinde thuis doorbrengen, vooral in deze prachtige winter.

Omdat het op dit moment zo mooi is, geef ik u hier nog een blik op de besneeuwde berg Hermon, die deze winter erg veel sneeuw heeft gekregen. Ook daar zou ik echt een keer heen moeten rijden.

De besneeuwde berg Hermon

En nu wordt het weer tijd om ons bezig te houden met de huidige nieuwsberichten. Echt saai is het daardoor nooit. Mijn collega’s en ik wensen u nu een prettige en ontspannen donderdag. Het is al bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.