Verkiezingen 2019: Gantz, slechts een anti-Netanyahu poster boy?

Thursday, January 31, 2019 |  Tsvi Sadan
Benny Gantz, hoofd van de nieuwe partij Veerkracht voor Israël, heeft eindelijk zijn stilzwijgen doorbroken.

In een slimme verkiezingscampagne bouwde Gantz verwachtingen op over waar zijn partij voor staat door er de afgelopen maand juist over te zwijgen. Gisteravond hield Gantz zijn eerste publieke toespraak en onthulde eindelijk zijn standpunten voor de gretige Israëlische media. Gezien het feit dat Gantz wordt beschouwd als de enige kandidaat die in staat is om Benjamin Netanyahu serieus uit te dagen voor het premierschap, was de toespraak de belangrijkste gebeurtenis tot nu toe in het huidige Israëlische verkiezingperiode.

Hoewel Gantz een voormalig IDF-stafchef is met een gedecoreerde militaire carrière, is zijn politieke carrière slechts een dag oud. Zijn inaugurele optreden had het potentieel om hem te maken of te breken. De waarheid is dat Gantz eruit zag als een oratoriumstudent, die de intonatie en lichaamsbewegingen die hij thuis had geoefend, feilloos herhaalde. Ook moet worden vermeld, dat de meesten van de ongeveer driehonderd personen die de toespraak bijwoonden, betaalde campagnemedewerkers waren. Zij gedroegen zich volgens een aantal onzichtbare instructies. Met andere woorden, de sfeer straalde oppervlakkigheid uit.

Toch was het een goede vertoning, en Gantz leek succesvol te zijn in de overgang van zich gedragen als politicus, naar een echte politicus. En hoewel Gantz beginner is in deze arena, leverde hij een goede toespraak die de belangrijkste kwesties aansneed waar de meeste Israëli's zich in deze tijd zorgen over maken.

Hij presenteerde zichzelf noch als links noch als rechts, maar als iemand die beide zijden verenigt en de bittere scheidslijnen in de Israëlische maatschappij verzacht. Gantz maakte zich los van het ‘nieuwe links’ wat zich bezighoudt met een schoon geweten ten koste van Israël. Hij noemde de Tweestatenoplossing niet en drong erop aan dat de Golanhoogten voor altijd in de handen van Israël zouden blijven. Gantz verweet Netanyahu ervan een koninklijke houding aangemeten te hebben, in plaats van zijn positie in de Staat te kennen. Verder beloofde Gantz het volk te dienen, in plaats van het volk zijn persoonlijke ambities te laten dienen.

Maar het identificeren van de echte problemen en het houden van een goede toespraak zijn niet genoeg. Gantz zal moeten laten zien of hij slim genoeg is om een blok te vormen dat groot genoeg is om Netanyahu en zijn trouwe achterban te overtreffen.

Zijn eerste stap in deze richting was om zich aan te sluiten bij Telem, de nieuw gevormde partij van een andere voormalige IDF Stafchef, Moshe ‘Bogie’ Ya'alon. Volgens de huidige peilingen zou Telem van Ya'alon de kiesdrempel niet alleen hebben gehaald. Maar een partij die door twee generaals wordt geleid, zou zelfs voor vele rechtse kiezers te veel kunnen zijn, laat staan voor de potentiële linkse kiezers die de generaals hopen te werven. En alsof dat niet genoeg was, zijn er geruchten dat er een derde voormalige stafchef van de IDF, Gabi Ashkenazi, zich bij de partij zou aansluiten. Als dat zou gebeuren, zou men zich kunnen afvragen of we getuigen zijn van een bizarre vorm van een staatsgreep.

Het blijft onduidelijk of Gantz competent genoeg is om premier te zijn en of hij zich baseert op zijn eigen wijsheid en ervaring, of in plaats daarvan het product is van goede campagnevoerders. In de komende weken, voorafgaand aan de verkiezingen van 9 april, zal blijken of Gantz de ware man is, of slechts een anti-Netanyahu stroman. Maar als hij het eerstgenoemde blijkt te zijn, dan is er een zeer reële kans dat Gantz een einde kan maken aan de regering van ‘Koning Bibi’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.