Inlichtingsdienst VS waarschuwt voor aanval van Iran

Wednesday, January 30, 2019 |  Redactie Israel Today
Een topfunctionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwt, dat Iran spoedig een belangrijke conventionele aanval tegen Israël kan lanceren als de Joodse Staat zijn militaire installaties in Syrië blijft aanvallen.

Afbeelding: Iraniërs nemen selfies met een Shahab-3 ballistische raket, die voor één enkel doel is ontworpen - om Israël te vernietigen. (Foto: Abedin Taherkenareh/EPA)

Dan Coats, directeur van de Amerikaanse National Intelligence, zei dinsdag tijdens een hoorzitting van het Congres, dat hoewel 'Iran er naar streeft om een groot gewapend conflict met Israël te vermijden (...), Israëlische aanvallen die Iraanse slachtoffers maken, een Iraanse conventionele vergelding tegen Israël waarschijnlijker maken.'

Op 20 januari schoten de Iraanse strijdkrachten een raket met een middelgroot bereik af op Israël, en noemde het een waarschuwing om te stoppen met het bestoken van zijn strijdkrachten.

Israël heeft duidelijk gemaakt dat het een Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië beschouwt als een bedreiging voor zijn nationale veiligheid, zelfs een existentiële bedreiging. Iran heeft er geen geheim van gemaakt dat zijn aanwezigheid in Syrië bedoeld is als bedreiging van Israël.

Om die reden heeft Israël herhaaldelijk verklaard dat het al het nodige zal doen om de Iraanse militaire opbouw in Syrië te belemmeren en een halt toe te roepen. En die woorden werden in de afgelopen twee jaar ondersteund door honderden verwoestende luchtaanvallen op Iraanse doelen.

Deze luchtaanvallen waren in de eerste plaats gericht op infrastructuur en wapens, en niet op het doden van Iraans personeel. Maar bij een luchtaanval eerder deze maand zijn minstens een dozijn Iraanse soldaten gedood, en daarover maakt Washington zich zorgen.

Volgens Coats is het risico misschien niet de beloning waard. Hij merkte op dat ondanks de effectiviteit van de Israëlische aanvallen, Iran niet verhinderd is om zich in Syrië te vestigen. 'Iran blijft zich inspannen voor permanente militaire bases en economische deals in Syrië en wil daar waarschijnlijk een netwerk van sjiitische buitenlandse strijders in stand houden, ondanks Israëlische aanvallen op Iraanse stellingen in Syrië,' verklaarde de chef van de Amerikaanse inlichtingendiens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.