Groeten uit Israël – Dit jaar duurt een maand langer

Wednesday, January 30, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het verbaast me altijd weer hoe nauwkeurig onze Joodse kalender toch is voor wat betreft het weer. Nauwelijks hebben we Toe Bishvat, het Nieuwjaar van de Bomen, achter ons, en dan komt de verwarmende zon weer tevoorschijn en beginnen veel bloemen te bloeien. Natuurlijk heeft het intussen ook wel weer geregend, maar uiteindelijk krijg je toch echt de indruk dat de lente langzaamaan begint.

Nieuwe regenbuien zijn volgens de weerberichten voorlopig niet te verwachten. En de temperaturen zullen verder gaan stijgen. Bij ons in Modi’in wordt een prettige 20 graden verwacht, en wie alvast een voorproefje op de zomer wil hebben, kan zich bij de Dode Zee amuseren met de verwachte 24 graden

Natuurlijk is de winter officieel nog lang niet ten einde, maar niettemin kun je op Toe Bishvat meestal vertrouwen. Overigens hebben we dit jaar weer een schrikkeljaar, waarin niet, zoals bij u, een dag wordt ingevoegd, maar meteen een hele maand. Er zal een Adar A en een Adar B zijn. Daarom zal het Poerimfeest een stuk later beginnen, pas in Adar B, een maand later dan anders. En met Poerim heeft het in het verleden heel vaak geregend. Ik ben benieuwd of dat dit jaar ook weer zo zal zijn, als we Poerim pas in het voorjaar vieren. Afgelopen jaar, volgens de Gregoriaanse kalender, was het toen al bijna Pesach.

Voorjaar in Israël, Ela-dal bij Beit Shemesh (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël, korter kan het nauwelijks: Helder, met een verdere lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met 2,5 centimeter verder gestegen en staat nu op 213,595 meter onder de zeespiegel.

Bij ons thuis beginnen we er langzaam aan te wennen dat onze jongste zoon gauw zijn gewone schoolonderwijs zal afronden. Dan blijven voor hem alleen nog de eindexamens over. Ook nu al bereidt hij zich voortdurend op de volgende examens voor. Momenteel zijn er interne schoolexamens, als voorbereiding op de nationale eindexamens. Maar die zijn ook van invloed op de eindcijfers. Geen makkelijke tijd.

Daarbij komen dan nog zo nu en dan brieven van het leger met alle mogelijke voorstellen voor de op handen zijnde legerdienst van drie jaar. Onze zoon heeft het geluk dat hij nog 'slechts' 2 jaar en 8 maanden in het leger hoeft. De laatste brief heeft het begin van zijn diensttijd een paar maanden uitgesteld. Dat klinkt op het eerste oog heel aardig, maar anderzijds betekent het ook een flink tijdsverlies. Onze zoon en wij zouden er de voorkeur aan geven als zijn militaire dienst duidelijk vroeger zou beginnen. Dan zou hij ook veel eerder afzwaaien en zou de volgende fase in zijn leven kunnen beginnen. Maar daar hebben we nu eenmaal geen invloed op. Als hij inderdaad een aantal maanden op zijn militaire dienst zou moeten wachten, dan ben ik er zeker van dat hij deze tijd zinvol zal gebruiken.

Vandaag weer een paar indrukken van de Israëlische winter, ditmaal vanaf het Betset-strand in het noorden, vlak voor Rosh Hanikra. Een van mijn lievelingsgebieden.

Mijn collega’s en ik wensen u nu een prettige en rustige woensdag toe. Zoals altijd zullen we u ook vandaag weer over alles informeren wat in en voor Israël belangrijk is. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.