TIPH waarnemers na 25 jaar weggestuurd uit Hebron

Tuesday, January 29, 2019 |  Redactie Israel Today
De internationale waarnemers in Hebron zullen eind deze maand hun activiteiten in Hebron beëindigen, nadat premier Benjamin Netanyahu had besloten de werkvergunning van TIPH (Temporary International Presence in Hevron) niet te verlengen.

Afbeelding: Hoofdkwartier van de TIPH in Hebron (Foto:Wisam Hashlamoun/Flash90)

De TIPH-delegatie van 80 leden werd opgericht na de aanval van Baruch Goldstein op tientallen Arabieren in het Graf van de Aartsvaders in Hebron in 1994. De waarnemers, afkomstig uit Turkije, Zwitserland, Italië, Noorwegen, Denemarken en Zweden, patrouilleerden in de Joodse wijk van Hebron en overhandigden hun verslagen aan Israël, de VN en de ambassadeurs van hun land van herkomst, die deze activiteit financierden.

Sinds 1994 is de werkvergunning van de TIPH steeds opnieuw verlengd. Officieel is het hun taak om de in Hebron wonende Arabieren te beschermen tegen de Israëli's. Maar de werkelijkheid was vaak heel anders. Steeds weer waren er botsingen tussen hen en de Israëlische soldaten en aanvallen op de Joodse bevolking van Hebron.

Nu worden de waarnemers naar huis gestuurd. Nadat er steeds meer klachten van het Israëlische leger waren geweest dat de groep waarnemers het werk van de soldaten bij de controleposten zou verstoren, en nadat een Zwitserse waarnemer een tienjarig Joods kind in het gezicht had geslagen, en in een ander geval de banden van een auto van een in Hebron wonende Jood waren lekgeprikt, besloot Netanyahu de toestemming van de groep waarnemers niet te verlengen.
'Wij zullen de aanwezigheid van de internationale groep, die ons tegenwerkt, niet langer toestaan', aldus Netanyahu.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.