Behouden Democraten in de VS hun pro-Israël imago?

Tuesday, January 29, 2019 |  Ryan Jones
De Amerikaanse steun aan Israël was vroeger een zaak van beide partijen. Zowel de Republikeinen als de Democraten zouden terecht kunnen wijzen op oprechte zorg voor en steun aan de Joodse Staat.

Afbeelding: De democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi leidde vorige zomer een delegatie van Amerikaanse parlementsleden naar Jeruzalem. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Maar in recente decennia is de pro-Israël reputatie van de Democraten ter discussie gesteld, vooral door Israël zelf, dat routinematig kritiiek uitte op de vroegere Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, als tegenstanders die zijn nationale veiligheid in gevaar brachten.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft hier veel op ingespeeld - om één van zijn favoriete uitdrukkingen te gebruiken - door zich de meest pro-Israël Amerikaanse leider ooit te noemen. En dat is een beoordeling waarmee de meeste Israëli's het eens zullen zijn nadat Trump tientallen jaren van het buitenlands beleid van de VS verwierp, om nog maar te zwijgen over de gevoeligheden van de regionale Arabieren, door de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Israëls gekozen (en eeuwige) hoofdstad Jeruzalem.

De Democraten hopen nu deze trend te keren met de oprichting van een nieuwe groep, genaamd de Democratische Meerderheid voor Israël. De leider van de groep, Mark Mellman, opinie-onderzoeker en communicatiestrateeg voor de Democratische Partij, vertelde The New York Times:
'De meeste Democraten zijn sterk pro-Israël en wij willen het zo houden. Er zijn een paar dissonante stemmen, maar wij willen ervoor zorgen dat wat een zeer klein probleem is, niet uitgroeit tot een groter probleem'.

Velen zouden argumenteren dat het al te laat is. De oude garde van de Democratische Partij zou pro-Israël zijn, of op zijn minst niet anti-Israël, maar het zijn niet meer hun stemmen die een nieuwe generatie van Democratische kiezers bezielen. Het zijn eerder die 'paar disharmonische stemmen' waarover Mellman sprak, die vandaag het grootste effect schijnen te hebben.

Dit bleek bij de laatste tussentijdse verkiezingen, toen de jonge Democratische kiezers personen zoals de Palestijns-Amerikaanse Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Alexandra Ocasio-Cortez in Congres kozen. Zowel Tlaib als Omar zijn fel anti-Israël, waarbij de eerste een voorstander is van de BDS-beweging, en de tweede de Joodse Staat een 'apartheidsregime' noemt. Ocasio-Cortez beschuldigde Israël van het plegen van een 'bloedbad' toen het vorige zomer de door Hamas geleide massale infiltratiepogingen langs de grens van Gaza bestreed.

Trump heeft deze nieuwkomers en anderen zoals zij 'radicale socialisten' genoemd, wat waar is, en zij ontkennen het niet. Maar het is een eigenschap die hand in hand lijkt te gaan met anti-Israël sentiment. Neem bijvoorbeeld de socialistische poster-boy Bernie Sanders, die, ondanks dat hij Joods is, absoluut geen liefde voor de natiestaat van zijn volk lijkt te koesteren. Het is een beetje ironisch, gezien het feit dat Israël zelf veel socialistischer is dan Amerika, vooral als het gaat om enkele prioriteiten van de Democraten, zoals de gezondheidszorg.

In werkelijkheid zijn de enige Democraten, waarvan de nieuw gevormde Democratische Meerderheid voor Israël redelijkerwijze kan hopen dat ze in grote aantallen een ommezwaai maken, de Joodse kiezers. Vroeger was dat voldoende. Een meerderheid van de Joodse Amerikanen zijn geregistreerde democraten en vormen een tamelijk invloedrijk stemblok. Maar ze zijn al lang geleden overschaduwd in hun toewijding aan Israël en het uitvaardigen van pro-Israëlische wetgeving door evangelische christenen en hun vertegenwoordigers in het Congres.

Veel daarvan heeft te maken met het feit dat Israël, hoe pseudo-socialistisch het ook is, veel beter bestand is tegen de progressieve liberale trend die door Amerika waait. De opiniepeilingen en verkiezingsresultaten tonen routinematig aan dat een zeer grote meerderheid van Israëli's aan de Republikeinse kant staan bij de debatten over het buitenlandse beleid van de VS inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict en het bredere Midden-Oosten. Daarom zal het, op zijn zachtst gezegd, een zware klus zijn om meer Democraten, en vooral de opkomende progressieve millennials, ertoe te brengen om plotseling een poritieve houdeing ten opzichte van Israel aan te nemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.