Groeten uit Israël – Douchen met zonnewarmte

Tuesday, January 29, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nadat we er al aan gewend waren dat de regen al afscheid van ons had genomen, kwam hij gisteren voor een kort bezoekje even bij ons terug. Gisterochtend vroeg ik me nog af de voorspelde regen misschien een foutje was, want bij ons in Modi’in scheen de zon. De lucht werd blauw en het leek erop alsof we nog een mooie zonnedag zouden krijgen.

En toen kwamen de wolken. Het werd steeds donkerder en koeler. De wind werd steeds harder. Waarom beschrijf ik dat nu zo gedetailleerd, zult u zich afvragen. Omdat ik precies op het moment dat de winter terugkwam, met een dakdekker boven op onze woning stond. (De titelfoto van vandaag toont het uitzicht vanaf het dak.) Onze waterboiler maakte telkens weer kortsluiting als we hem wilden aanzetten. Het gevolg was twee dagen een koude douche, zeer tot ongenoegen van ons gezin. Gisteren kwam dan eindelijk de monteur, een elektricien die ook met waterboilers overweg kan, die bijna overal op de daken staan. Als de zon schijnt, zorgt de mede aangesloten collector voor warm water. ’s Winters, als de zon zwakker schijnt, is dat overigens minder effectief. En als de lucht volhangt met wolken, dan is het voorbij met het warme water.

Zo zien de waterboilers en zonnecollectoren bij ons op het dak er uit. (Foto: Dov Eilon)

Na ongeveer twee uur en rond de 120 euro minder in de portemonnee was de wereld weer in orde. De elektrische boiler en de thermostaat moesten worden vervangen, ze waren door enorme hoeveelheden kalk, die zich in de loop der jaren verzameld had, gewoon uit elkaar gebroken. Nu zijn we weer gelukkig. De warme douche is prachtig. Na zoiets leert men een warme douche werkelijk te appreciëren. Overigens zouden we veel dingen, die vanzelfsprekend lijken, meer moeten waarderen. Niet alleen de warme douche.

Nu is de regen alweer weg en de zon is terug. En zo zal het de komende dagen voorlopig blijven. Zo zal ons water ook weer door de zon worden verwarmd, wat elektriciteit bespaart. ’s Zomers hebben we vrijwel geen elektriciteit nodig voor warm water.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een stijging van de temperaturen, die nu weer de voor het jaargetijde gebruikelijke waarden zullen bereiken. Tot rond de middag kan in het noorden nog een lichte motregen vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,62 meter onder de zeespiegel.

En nu verheugen we ons eerst maar eens over de zonnige dagen. Mocht u wellicht net wat tijd hebben, dan is het nu het juiste moment voor een kort reisje naar Israël. En als u ook nog wat winter zou willen beleven, dan toont de berg Hermon zich dezer dagen van zijn beste kant.

Sneeuwval op de berg Hermon

Zo meteen gaat het verder met actueel nieuws uit Israël. Blijft u ons trouw. Met de hele redactie wens ik u een prachtige dinsdag. We zijn blij dat u met ons bent. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.