Palestijnse Autoriteit wil nieuwe regering vormen

Monday, January 28, 2019 |  Redactie Israel Today
Ook binnen de Palestijnse Autoriteit lijkt men niet tevreden te zijn met de totale politieke impasse. Het 'parlement' van de Palestijnse Autoriteit hield zijn laatste zitting in 2007, toen Hamas de controle over de Gazastrook met geweld naar zich toe trok.

Hoewel er sinds de laatste verkiezingen meer dan 13 jaar zijn verstreken, blijft Machmoud Abbas fungeren als 'president' van de Palestijnse Autoriteit. Tot nu toe zijn Fatach van Abbas en Hamas er niet in geslaagd om zich met elkaar te verzoenen, ook al hebben ze eind 2017 een overeenkomst getekend om dit te doen. Het is tot op heden nog niet uitgevoerd.

In een vergadering van het Centraal Comité van Fatach onder leiding van Machmoud Abbas werd de vorming van een nieuwe regering voorgesteld, waaraan alle organisaties nabij de PLO deel moeten hebben.

Daarbij werdde eerbiediging van de 'nationale Palestijnse grondslagen' bekrachtigd, zoals de 'status van Jeruzalem, de vluchtelingen, het creëren van een rechtvaardige vrede op basis van internationale resoluties en de afwijzing van een Palestijnse Staat zonder Jeruzalem en de Gazastrook'.

Hamas werd gevraagd om positief te reageren op het verzoek van de Palestijnse leider Machmoud Abbas om zo spoedig mogelijk parlementsverkiezingen te houden om het 'Palestijnse volk' in staat te stellen zijn leiderschap te kiezen.

Al ongeveer een maand geleden kondigde Abbas al aan het parlement te ontbinden, nadat dit door een rechtbank was bevolen. Hamas verwierp dit en zei dat dit plan van Machmoud Abbas alleen zijn eigen belangen zou dienen.

Het is dus helemaal niet zeker of deze hernieuwde poging om enige beweging te brengen in de politieke situatie van de Palestijnse Autoriteit zal slagen. Hamas lijkt geen haast te hebben in de Gazastrook. Immers, enkele miljoenen dollars uit Qatar zijn nu op weg naar Gaza om de situatie daar te verbeteren, zonder dat Israël daar enige invloed op heeft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.