Groeten uit Israël – Komt er nog wat regen en sneeuw?

Monday, January 28, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Elke ochtend werp ik na het opstaan eerst een blik op mijn mobieltje, om te zien hoe het weer vandaag zal zijn. Per slot van rekening wil ik me niet laten verrassen als ik ’s morgens het huis uitga en naar Jeruzalem rijd. De weer-app op mijn mobieltje vertelt me ook nu nog dat het buiten regent. Dat verraste me ook niet, want gisteravond werd er ook in het nieuws over de terugkeer van de winter gesproken. Het zou dus weer duidelijk kouder worden.
Maar toen ik naar buiten keek, was ik toch verrast. Alsjeblieft, waar is die regen die mijn mobieltje nog steeds voorspelt?

Waar is de regen? (Foto: Dov Eilon)

Hoe zeg je dat? Wat niet is, kan nog komen, een beetje regen zou toch heel goed zijn. Zo zou de winter, bijna de enige tijd waarin het hier bij ons regent, voor zoveel mogelijk regen gebruikt moeten worden. Maar ook de zon is heel aardig. Maar daarvan zullen we nog meer dan genoeg ontvangen. En dan, wanneer de airco op volle toeren draait, zal ik de koele dagen missen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Duidelijke teruggang van de temperaturen. Regenbuien met onweer in het noorden en midden van het land. Mogelijke overstromingen in het Jordaandal, de Woestijn van Judea en de omgeving van de Dode Zee en ook aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,645 meter onder de zeespiegel.

Onze dochter maakt nuttig gebruik van het feit dat ze nu iets flexibeler 'werktijden' in haar legerdienst heeft, en is gistermiddag al weer thuisgekomen. We kwamen bijna gelijktijdig aan. Fijn dat zij de gelegenheid heeft na haar dient naar huis te kunnen rijden. Zo werkt de legerdienst als heel normaal werk. Overigens betekent het voor mij nog wat eerder opstaan, om haar nog vóór mijn bus naar het station te brengen. Maar dat doe ik graag, en ik ben daarin bepaald niet de enige. Voor het station ontmoet ik altijd talloze 'lotgenoten', ouders die hun militairen naar de trein of naar de bus brengen. Ja, we delen allemaal hetzelfde lot. En juist dat schijnt je een gevoel verbondenheid te geven.

En nu nog een blik naar het noorden. Als het weerbericht voor vandaag inderdaad klopt, dan wordt ook op de berg Hermon weer wat nieuwe sneeuw verwacht, tot grote vreugde van de skiërs, die zich nu het vliegtuig naar een wintersportvakantie kunnen besparen. (Ja, het is me duidelijk dat onze Hermon niet te vergelijken is met de skiresorts in Europa.)

Winterse indrukken van de berg Hermon

En nu wordt het tijd om me bezig te houden met de nieuwsberichten uit Israël. Vooral nu, iets meer dan twee maanden voor de verkiezingen, is het hier nooit saai. Zo zullen we u ook vandaag over alles informeren wat belangrijk is. Als redactie van Israël Today wensen wij u een prettige en rustige maandag en een goede start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.