212.000 Holocaust-overlevenden leven in Israël

Sunday, January 27, 2019 |  Redactie Israel Today
In Israël leven vandaag nog ongeveer 212.000 overlevenden van de Holocaust. De meesten van hen zijn ouder dan 80 jaar. Dit betekent dat het aantal overlevenden van de Holocaust dat nog in leven is, met 9000 is gedaald.

Afbeelding: Een overlevende van de Holocaust tijdens de Mars van het Leven in Auschwitz (Archieffoto: Yossi Zeliger Flash90)

Dit werd heeft het Israëlische Bureau voor de Statistiek bekend gemaakt ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de Holocaust, die wereldwijd wordt gehouden.

Volgens de cijfers zullen er naar verwachting in 2025 slechts 102.000 van hen in leven zijn, vijf jaar later zal hun aantal afnemen tot ongeveer 53.000, dan zullen alle overlevenden meer dan 90 jaar oud zijn.

Het bericht van het Bureau voor de Statistiek is gebaseerd op gegevens van het Bureau voor de Rechten van Holocaust-overlevenden van het ministerie van Financiën. De cijfers houden rekening met de verwachte verandering in levensverwachting in het komende decennium.

Van de overlevenden van de Holocaust in Israël komt 65 procent uit Europa, waarvan 26 procent uit de voormalige Sovjet-Unie, 12 procent uit Roemenië en 6 procent uit Polen. De overige 35 procent kwam uit Noord-Afrika en Irak, 16 procent uit Marokko en 2 procent uit Algerije.

38 procent van alle overlevenden van de Holocaust kwamen vóór 1951 in Israël aan, de meesten kort na de oprichting van de Staat Israël in 1948. Tussen 1952 en 1989 kwam 29 procent van de nu in Israël wonende Holocaust-overlevenden naar Israël. De rest kwam na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Het Bureau voor de Rechten van Holocaust-overlevenden is een overheidsinstantie die uitkeringen biedt aan overlevenden die tussen 1933 en 1945 in een van de door nazi-Duitsland veroverde landen woonden of die als gevolg van nazi-vervolging hun vaderland moesten verlaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.