Groeten uit Israël – Mooi weer lokte ons naar buiten

Sunday, January 27, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen. Het weekeinde is alweer voorbij, zo snel gaat dat. We hadden eindelijk weer eens een 'volle bak', toen onze dochter eindelijk weer eens naar huis kon komen. Zodoende waren we samen met onze oudste zoon en zijn vriendin en hun hond op volle sterkte. Dat hebben we lang niet meer gehad. En ook het weer, dat heeft zo echt meegespeeld. Met een temperatuur van rond de 25 graden was de shabbat van gisteren absoluut een zomerse dag.

We hebben veel in de tuin gezeten en hebben van de verwarmende zon genoten. Tegenover ons liggen de Zuidelijke Heuvels van Modi’in, waar veel gezinnen op shabbat graag gaan wandelen. Onderweg kun je dan ook wat koeien tegenkomen die daar grazen. Als je ze niet hindert, dan doen ze niets. Ja, die koeien lopen daar vrij rond, samen met de wandelaars.

De zuidelijke heuvels van Modi’in.

Het zonnige weer zullen wij ook deze week houden. Alleen morgen probeert de winter kort bij ons langs te komen met iets koelere temperaturen en een beetje regen, en misschien ook een beetje onweer. Maar vanaf dinsdag zou het dan weer iets warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een duidelijke daling van de temperatuur. In de zuidelijke gebieden van de Negev en de Arava en in Eilat kan hier en daar nog wat regen vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het peil van het Meer van Galilea is 3 centimeter gestegen en staat nu op 213,64 meter onder de zeespiegel.

Het voorjaarsachtige weer lokte natuurlijk weer veel Israëliërs naar buiten in de natuur. Ook het zuiden, dat de afgelopen maanden zo onder de terreur van de brandende vliegers heeft geleden, is weer begonnen te bloeien, zoals u op de volgende video kunt zien, waar onder andere het Ruchama-bos wordt getoond met de prachtige rode bloemen van de anemonen van de Kalaniot, de rode anemonen. Verdere geliefde doelen voor uitstapjes waren het Nationale Park aan het Palmachim-strand en Agamon Hula. Beide plaatsen zijn een excursie waard.

Voorjaar in Israël

Ik ben steeds weer enthousiast hoeveel mooie plekken er in dit toch zo kleine land zijn. Zou het me ooit lukken die allemaal te bezoeken? En nu wens ik u, mede namens de voltallige redactie, nog een prettige zondag. Wij gaan nu weer aan het werk om u ook deze week weer te informeren over alles wat er in en voor Israël belangrijk is. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.