Geld uit Qatar voor Hamas geen drukmiddel meer

Sunday, January 27, 2019 |  Dov Eilon
Na twee eerdere betalingen door Qatar aan Hamas, om zijn ambtenaren hun salaris te betalen, heeft Hamas een derde betaling geweigerd, omdat Israël toestemming voor deze betalingen gebruikte als drukmiddel om rust te verkrijgen langs de grens met de Gazastrook.

Afbeelding: Arabische vrouw krijgt haar salaris nadat in november de eerste 15 miljoen dollar naar de Gazastrook is gebracht (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Twee keer, in november en december, werd met Israëlische toestemming 15 miljoen dollar uit Qatar naar de Gazastrook gebracht. In contanten bracht de ambassadeur van Qatar in de Gazastrook, Mohammed Al-Emadi, het persoonlijk in een koffer via de controlepost naar de door Hamas geleide kustenclave. Het geld was bedoeld om de salarissen van de ambtenaren van de Hamas-regering te betalen en om de situatie te helpen kalmeren.

In Israël zagen velen niet graag, dat men de rust in het zuiden quasi met geld moest kopen. Hamas vond het ook niet prettig dat de betaling van het geld aan alle mogelijke voorwaarden van de kant van Israël was verbonden. Zo gebeurde het, dat de derde betaling uit Qatar, die deze maand zou plaatsvinden, door Israël steeds weer werd uitgesteld, nadat het geweld bij het grenshek de laatste tijd weer was toegenomen.

Ondanks alles gaf Israël uiteindelijk groen licht voor de overdracht van het geld naar de Gazastrook, maar toen was het Hamas die een spaak in het wiel stak. Zij waren niet langer bereid zich verder te laten vernederen door de Israëlische voorwaarden voor de betaling van het geld. Zij weigerden het geld te accepteren en namen Israël daarmee een niet te onderschatten drukmiddel uit handen. De eer lijkt voor Hamas meer dan 15 miljoen dollar waard te zijn.

Zo werd vrijdag bekend gemaakt, dat het Qatarese geld niet naar Hamas zou worden overgemaakt, maar naar de Verenigde Naties, die het geld zouden gebruiken voor humanitaire projecten in de Gazastrook. Al-Emadi, die zich in Gaza bevindt, zei: 'Er is besloten de-hulpgelden van Qatar, in volledige samenwerking met de Verenigde Naties, te gebruiken voor humanitaire projecten'.
Deze zondag wordt al een overeenkomst ondertekend tussen Qatar en de VN om een werk­gelegen­heids­project van 20 miljoen dollar op te zetten.

Hamas lijkt zeer tevreden te zijn met deze oplossing. Haar besluit, om de 15 miljoen dollar van Qatar te weigeren, was volgens haar een tactisch goede zet, Israël kan het geld niet langer gebruiken om rust af te dwingen, de eer van Hamas is nu hersteld. Na de volgende escalatie van geweld, die vroeg of laat zeker zal komen, moet Israël nu met iets nieuws komen om Hamas op zijn plaats te zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.