Hezbollah wil invasie Galilea, Israël wil Iran weg uit Syrië

Sunday, January 27, 2019 |  Ryan Jones
• Hezbollah-leider: er zijn nog veel meer tunnels,
• Veroveren van Galilea blijft doel van Hezbollah,
• Israël wil alle Iraanse strijdkrachten verdrijven,
• Ook de Russen willen Iran weg hebben uit Syrië.

Een regionale oorlog tussen Israël en Iran is nog nooit zo waarschijnlijk geweest.
In de de afgelopen maand maakte Israël een grote show van het ontdekken en neutraliseren van terroristische aanvalstunnels die van Zuid-Libanon naar het noorden van Israël lopen.

Maar Sheikh Hassan Nasrallah, de leider van de met Iran verbonden Libanese militie Hezbollah, die vermoedelijk de tunnels heef gegraven, schepte zaterdag op dat Israëls veelgeprezen 'Operatie Noordelijk Schild', die vorige week als 'geslaagd' werd beëindigd, nog geen 10 percent heeft geëlimineerd van de capaciteit van de terreurgroep om Galilea binnen te vallen.

En Nasrallah erkende dat het binnenvallen van Galilea precies is wat Hezbollah van plan is te doen in de volgende oorlog tussen Israël en Libanon: 'Een deel van ons plan voor de volgende oorlog is om Galilea binnen te trekken. (...) Het belangrijkste is dat we deze capaciteit hebben en dat we die al jaren hebben', vertelde Nasrallah dit weekeinde aan Libanon's al-Mayadeen TV.

Hij legde uit dat de handvol invasietunnels, die Israël had geneutraliseerd, oud waren, en dat er nog meer zijn. 'De Israëli's ontdekten na vele jaren een aantal tunnels, en dat is geen verrassing. De verrassing is dat het zo veel tijd nam om deze tunnels te vinden,' zei Nasrallah. 'Een van de tunnels die in de afgelopen weken zijn ontdekt, is 13 of 14 jaar oud. (...) Het blootleggen van de tunnels heeft geen invloed op onze plannen om Galilea te veroveren', aldus Nasrallah.

Nasrallah voegde eraan toe dat Hezbollah niet van plan is een oorlog te beginnen en alleen zal reageren op Israëlische agressie. Maar hij suggereerde ook, dat de voortdurende Israëlische luchtaanvallen op de Iraanse weldoeners van Hezbollah in het naburige Syrië de reden voor een reactie kan zijn.

Iran verdrijven uit Syrië
Premier Benjamin Netanyahu heeft de laatste tijd overduidelijk gemaakt, dat Israël de inspanningen van Iran om een permanente militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen, zal blijven belemmeren.

Maar Nasrallah merkte op, dat het daar al niet in is geslaagd, dat Iran al is gevestigd in het door oorlog verscheurde land. Enkele Israëlische commentatoren hebben hetzelfde gesuggereerd, dat Israëlische luchtaanvallen Iran zouden kunnen beletten meer geavanceerde wapens in te voeren of op te stellen, maar dat de militaire aanwezigheid van de Islamitische Republiek in Syrië nu niet kan worden teruggedraaid.

De minister van Immigratie Yoav Gallant, die zich onlangs aansloot bij Netanyahu's Likoedpartij voor de aanstaande nationale verkiezingen, benadrukte zaterdag dat ze ongelijk hadden. Sprekend bij een campagnebijeenkomst dichtbij Jeruzalem, zei Gallant, dat Israël een plan heeft om Iraanse strijdkrachten volledig uit Syrië te verdrijven.
Bovendien beweerde Gallant, die een voormalig IDF topgeneraal is, dat de Russen Israël in deze inspanningen steunen. 'Israël en Rusland hebben een gemeenschappelijk belang om de Iraniërs uit Syrië te verdrijven,' zei hij.

Rusland en Iran waren van oudsher bondgenoten, maar in de afgelopen jaren is uit rapporten naar voren gekomen, dat Moskou ontevreden is over de inmenging van de Islamitische Republiek in Syrië. Dat zou ook verklaren waarom de Russen grotendeels de ogen hebben gesloten voor Israëlische luchtaanvallen op Iraanse doelen daar.

Vorige week ontkende de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov dat zijn land in Syrië een bondgenoot van Iran was. 'De Iraniërs waren zeer behulpzaam toen we het Nationaal Congres van het Syrische volk in Sotsji bijeenriepen, maar we zijn het beslist niet eens over wat er gebeurt,' zei Ryabov, en voegde eraan toe dat Moskou de veiligheid van Israël als een 'topprioriteit' ziet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.