Vroeger was het leger kleiner, maar het geloof groter

Friday, January 25, 2019 |  Aviël Schneider
Zeventig jaar geleden had Israël een klein leger en weinig wapens, maar wel het vaste vertrouwen dat ze van elke vijand konden winnen. In dat grote geloof versloeg Israël destijds vijf Arabische staten. Tegenwoordig is Israël een militaire grootmacht in het Midden-Oosten die over de modernste wapens beschikt. Maar met het geloof is het minder goed gesteld.

Soldaten bidden voordat ze ten strijde trekken. (Foto:Yaakov Naumi/Flash90)

Israël heeft er geen geloof voor dat het de terroristen van Hamas in de Gazastrook definitief kan verslaan. Het laatste staakt-het-vuren in de Gazastrook is opnieuw een bewijs van politieke incompetentie en zwakte. De meerderheid van de Israëli’s, vooral de bewoners in het zuiden, is bepaald niet blij met het bestand. Zij beschouwen het als capitulatie voor de Palestijnse terreur.

Uit protest tegen het staakt-het-vuren heeft de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, zijn ontslag ingediend, waardoor de regering in een crisissituatie belandde. In de Gazastrook werd feest gevierd over de diplomatieke overwinning, en ook over het aftreden van Lieberman. Maar in Israël werd geprotesteerd tegen deze beslissing van het Israëlische kabinet. Volgens een enquête van de Israëlische nieuwsdienst Mako, is 74 procent van de Israëli’s ontevreden over de beslissing van Netanyahu om zich te houden aan het bestand.

Volgens Lieberman heeft Israël slechts een kortstondige periode van rust kunnen afdwingen met het staakt-het-vuren in de Gazastrook. De prijs is volgens hem zeer hoog, want er kan langdurige schade worden toegebracht aan Israëls nationale veiligheid. Lieberman vindt dat Israëls strategie op deze manier mislukt om het terroristische Hamasregime voortdurend onder druk te zetten. Hamas weet dat geen enkel leger in het Midden-Oosten zo vriendelijk met hen zou omgaan als het Israëlische leger. Tegenover elke andere vijand zou Hamas een veel groter aantal slachtoffers te betreuren hebben. Het beste voorbeeld daarvan is het grote aantal doden dat in de langdurige oorlogen in Syrië, Irak en Jemen is gevallen.

Hamas heeft meer geloof om Israël te verslaan, dan andersom. Door serieus in te gaan op vredesvoorstellen, speelt Israël Hamas in de kaart. Natuurlijk kun je vroegere oorlogen van Israël niet vergelijken met de uitdagingen van vandaag. Maar toch had Israël in die tijd met minder wapens veel betere ideeën over haar eigen verdediging. Tegenwoordig heeft Israël een zwaarbewapende krijgsmacht, maar de vijand is totaal anders. Door de burgers van Gaza uit te knijpen en te manipuleren hebben de Palestijnse leiders een volksopstand gecreëerd. En mede daardoor is de wereldopinie ook veranderd.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.