Groeten uit Israël – Kleine aardbeving in het noorden

Friday, January 25, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En daar is hij dan weer, de vrijdag. Een nieuw weekeinde, een nieuwe shabbat, staat voor de deur. En zoals dat hoort bij een fatsoenlijk weekeinde, toont ook het weer zich ditmaal weer van zijn beste zijde. Buiten nodigen een absoluut wolkeloze hemel en een verwarmende zon uit voor een wandeling.

Vooral hier bij ons in Modi’in weet men te waarderen hoe dicht de natuur bij de stad is. Toen ik vanochtend vroeg mijn zoon naar school reed, zag ik hoe een aantal mensen zich voor de ingang naar de zogenaamde 'zuidelijke heuvel van Modi’in' verzamelde. Toen ik terugreed van de school, was de groep al duidelijk groter geworden.

Het weer nodigt uit tot een wandeling in de natuur, Modi’in (Foto: Dov Eilon)

Daar we dit weekeinde voor het eerst weer met volle bezetting zijn doordat onze dochter eindelijk eens niet op de legerbasis hoeft te blijven, ben ik nog even kort in Re’oet geweest, waar de school staat, om wat in te kopen. Ja, een kleine inkoop op vrijdag, iets wat ik eigenlijk altijd probeer te vermijden. Maar er ontbraken alleen een paar dingen. Rond Re’oet zijn een paar cafés, die vanochtend al vrij vroeg vol zitten. Ja, die Modi’iners houden van de vrijdag en het gezamenlijke ontbijt in een café. Wat ook altijd heel leuk is op vrijdag, is de 'boerenmarkt', die daar elke vrijdag wordt gehouden. Daar kun je dan producten rechtstreeks van de boer kopen.

De boerenmarkt in Re’oet, vanochtend vroeg (foto: Dov Eilon)

Zoals u ziet, is het weer gewoon fantastisch, hoewel het gistermiddag merkbaar koeler was geworden. Maar dat zou nu weer veranderen. Op shabbat zou het weer warmer worden.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurdaling., maar desondanks blijft het verder boven­gemiddeld warm voor het jaargetijde. Tegen de avond kunnen er in de zuidelijke Arava-regio en in Eilat hier en daar regenbuien met onweer voorkomen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,67 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond, toen we al in volle bezetting in de woonkamer zaten, nadat onze oudste zoon op weg van Tel Aviv ook zijn zus had meegebracht, kreeg ik op mijn mobieltje een bericht over een aardbeving in het noorden. Ook dat gebeurt bij ons af en toe, maar op de grote aardbeving, die volgens de statistiek ieder moment kan komen, zullen we hopelijk nog lang moeten wachten. Ik heb van die minibeving van gisteren, zoals meestal, niets gemerkt. Maar misschien kunt u op onderstaande video het moment vinden waarop de aarde iets beefde:

Lichte aardbeving in het noorden

En nu wens ik u ook namens mijn beste collega’s van Israel Today een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.