Video van de dag: Van Modi'in naar Jeruzalem

Friday, January 25, 2019 |  Dov Eilon
Autoweg 443 is vaak genoemd in onze berichten, helaas niet altijd in positieve zin. Er werden regelmatig stenen naar de weg gegooid, vooral ten tijde van de tweede Intifada, wat leidde tot de bouw van de veiligheidsmuur. De weg is een alternatief voor autoweg 1 tussen Tel Aviv en Jeruzalem en is ook de hoofdverbinding van en naar Modi'in, waarvan de hoofdontsluiting op autoweg 443 is.

Met de video van vandaag kunt u 23 minuten lang meerijden van Modi'in naar Jeruzalem over autoweg 443. Na Maccabim bereiken we een checkpoint waar we het officieel en internationaal erkende Israël verlaten. Nu rijden we verder in Judea en Samaria tot we kort voor Givat Ze'ev weer een checkpoint bereiken. Bussen worden daar altijd snel gecontroleerd door een of twee agenten van de grenspolitie die door de bus lopen. Privévoertuigen rijden langzaam langs de controlepost, een knik van de agent betekent dat u verder kunt rijden.

Nu kunt u de beroemde en in het buitenland vaak bekritiseerde veiligheidsmuur zien. Hij werd gebouwd nadat in de tijd van de tweede Intifada herhaaldelijk vanuit aangrenzende huizen op rijdende auto's werd geschoten . Dat men zich tegen zoiets wil beschermen, zal iedereen kunnen begrijpen. Aan de muur zijn een rij bewakingscamera's bevestigd, waardoor de weg en wat er gebeurt vanuit een controlekamer kan worden gevolgd. Helaas kunnen we niet zonder deze controle.

Dan bereiken we Jeruzalem. De totale rijtijd is niet meer dan 30 minuten bij normaal verkeer, maar vooral in de ochtend verlengt het drukke verkeer de rijtijd aanzienlijk. Ik was zelf een keer meer dan een uur onderweg. En nu beginnen we aan de reis.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.