Iron Dome bij Tel Aviv moet luchthaven beschermen

Thursday, January 24, 2019 |  Redactie Israel Today
Ook al gelooft men in Israël niet dat Syrië zijn waarschuwing waar zou kunnen maken en de luchthaven Ben Goerion daadwerkelijk zou aanvallen, toch neemt men geen enkel risico. Daarom werd woensdag een Iron Dome raketverdedigingsbatterij ingezet in de agglomeratie Tel Aviv om raketten te onderscheppen die naar de luchthaven worden afgevuurd.

Afbeelding: Iron Dome, vandaag in de omgeving van Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

De voormalige voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, Ya'akov Amidor, zei in een interview met Arutz 7 dat hij niet gelooft in een Syrische raketaanval op de luchthaven Ben Goerion. 'De Syriërs hebben raketten die de luchthaven kunnen bereiken. Ze hebben lucht­doel­raketten die vliegtuigen kunnen raken die opstijgen vanaf de luchthaven Ben Goerion. Maar een poging van Syrië om aan te vallen zou ons het recht geven om zo hard terug te slaan dat het met het Syrische regime afgelopen zou zijn. Dus ik denk niet dat de Syriërs dat risico willen nemen,' zei hij.

Ook gelooft hij niet dat Syrië hulp zou krijgen van de Iraniërs. 'Normaal gesproken zetten de landen van het Midden-Oosten een grote mond op, maar als het aankomt op hulp, steunt niemand de ander. De Iraniërs in Syrië zijn niet in staat om de Syriërs te steunen. Dat is waar we voor vechten en wat we willen verhinderen,' vervolgde hij.

Israël wordt echter niet alleen vanuit het noorden bedreigd. Ook in het zuiden vreest men voor een verdere escalatie van het geweld na de laatste incidenten, onder andere toen werd geschoten op een Israëlische officier bij het grenshek rond de Gazastrook. Hij raakt niet gewond door zijn helm, die de kogel had tegengehouden. De Israëlische luchtmacht reageerde door doelen van Hamas in de Gazastrook aan te vallen. Tegelijkertijd verhinderde premier Netanyahu de overdracht van 15 miljoen dollar uit Qatar.

Dollars uit Qatar op weg naar de Gazastrook?
Nu lijkt de Gazastrook het geld toch te krijgen, nadat bleek dat de schoten niet werden afgevuurd door een terrorist van Hamas, maar van de Islamitische Jihad. Normaal gesproken had Israël altijd alleen Hamas de schuld gegeven van de gebeurtenissen in de Gazastrook. Maar in dit geval begreep men dat het verder bevriezen van geld uit Qatar de situatie in Gaza alleen maar zou verergeren en tot meer geweld zou leiden. De 15 miljoen dollar kan dus vandaag al naar de Gazastrook worden overgemaakt.

Mocht de 15 miljoen dollar vandaag daadwerkelijk in Gaza aankomen, dan kan men benieuwd zijn hoe de traditionele 'mars van terugkeer' er morgen uit zal zien, of het geld daadwerkelijk rust zal brengen. Volgens Arabische media weigert de Hamasleiding echter het geld aan te nemen, zo bericht Arutz 7, omdat Gaza er niet is om de Israëlische verkiezingen te regelen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.