Rusland zegt Israël te stoppen met Syrië bombarderen

Thursday, January 24, 2019 |  Redactie Israel Today, Ryan Jones
Moskou heeft Israël woensdag gewaarschuwde om te stoppen met zijn 'willekeurige' luchtaanvallen tegen doelen in Syrië, opdat de Joodse Staat geen groter conflict in het gebied doet ontbranden.

De 'praktijk van het willekeurig lanceren van aanvallen op het grondgebied van een soevereine staat, in dit geval Syrië', zou gewoon uitgesloten moeten zijn,' zei de woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "We vragen iedereen dringend om na te denken over de mogelijke gevolgen van het uitlokken van een nieuwe ronde van chaos in het Midden-Oosten.'

Zakharova sprak op een persbriefing na een zeldzame overdag uitgevoerde Israëlische luchtaanval op Iraanse militaire doelen in de buurt van Damascus. De Iraanse troepen reageerden door een grond-grond raket op Israël af te vuren, die onmiddellijk werd onderschept door het Iron Dome antiraketschild.

De Russische verklaring sprak niet over de Iraanse militaire opbouw in Syrië , waarvan Teheran heeft erkend dat die de Joodse Staat verder moet bedreigen, waarvan de Iraanse leiders openlijk hebben toegegeven dat zij die willen vernietigen.

Nationale veiligheid of verkiezingen?
Netanyahu ontving in de Knesset veel kritiek, omdat hij de luchtaanvallen op Syrië benutte om politieke winst voor de verkiezing te verkrijgen.

Velen benadrukten dat Netanyahu, door op te scheppen over de Israëlische aanvallen, Rusland had gedwongen de praktijk publiekelijk te veroordelen, waardoor toekomstige Israëlische operaties in gevaar zouden komen.

'Na jaren van stille en efficiënte samenwerking [met Moskou], heeft de verkiezingscampagne van Netanyahu de Russen gedwongen om zich tegen ons te keren in de Syrische arena,' zei Yair Lapid, hoofd van de centristische partij Yesh Atid, en een man die zichzelf als toekomstige premier ziet.

'Netanyahu breekt met het Israëlische beleid van ambiguïteit om persoonlijke politieke redenen en bindt de handen van de IDF in de noordelijke campagne', voegde Hatnua-partijleider Tzipi Livni toe.

De Russische ambassadeur in Israël, Anatoly Viktorov, sloot zich aan bij de oppositie en vertelde i24 News dat de regering-Netanyahu 'nu onmiddellijk op een zeer hoog niveau commentaar geeft op elke aanval, en naar onze mening is dit nauw verbonden met de verkiezingscampagne'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.