Israëlische arts behandelde Abbas; wie volgt hem op?

Thursday, January 24, 2019 |  Redactie Israel Today, Ryan Jones
Pas gisteren werd in de media gepubliceerd dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas in mei vorig jaar in het grootste levensgevaar verkeerde en dat hij alleen nog in leven is door de behandeling door een Israëlische arts, dat tot nu toe geheim is gehouden.

Afbeelding: Machmoud Abbas bij zijn ontslag uit het ziekenhuis in Ramallah op 28 mei 2018 (Foto: Flash90)

Machmoud Abbas werd op 20 mei 2018 voor de tweede keer in één dag naar een ziekenhuis in Ramallah gebracht. Hij zou hebben geleden aan een oorontsteking die zich later ontwikkelde tot een longontsteking. De artsen vreesden een volledige ineenstorting van de vitale organen van de 83-jarige. Er werd gevreesd voor zijn leven.

De Palestijnse Autoriteit probeerde destijds de kritieke gezondheidstoestand van de Palestijnse leider te verdoezelen en gaf valse verklaringen af aan de pers over zijn gezondheid.

In Israël hoorden ze echter van de kritieke toestand waarin Machmoud Abbas zich bevond. Uit vrees voor een Palestijns machtavacuüm dat door Hamas kon worden gevuld, of een chaotische situatie die tot een nieuwe golf ven terreur tegen Joodse inwoners kon leiden, bood Israël de Palestijnen aan om hem te behandelen in een Israëlisch ziekenhuis, ook al waren er al artsen uit het buitenland die voor Abbas zorgden.

Na rijp beraad besloot de Palestijnen het aanbod te verwerpen, uit angst door het Palestijnse publiek bekritiseerd te worden als 'collaborateurs'. Desalniettemin bedankten hoge ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit Israël voor zijn genereuze aanbod.

Ondanks alles besloot men van Israëlische zijde om een specialist naar Ramallah te sturen om de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit te behandelen. Na twee dagen van intensieve behandeling was de gezondheids­toestand al aanzienlijk verbeterd, zodat Machmoud Abbas al een week later uit het ziekenhuis kon worden ontslagen.

Op dit moment is Machmoud Abbas weer in redelijke conditie, nadat zijn gezondheidstoestand na het minder goede voorbije jaar was verbeterd. Hij voert zijn officiële werkzaamheden nu weer met volle kracht uit, zoals blijkt uit zijn veelvuldige bezoeken aan het buitenland. Hij is ook gestopt met roken. Toch heeft hij nog regelmatig gezondheids­problemen, en voor de betrokkenen is het duidelijk dat hij niet veel langer in staat zal zijn om de Palestijnse Autoriteit te leiden

Maar dankbaarheid hoef je niet te verwachten van Palestijnse kant. Een topadviseur van Abbas beweerde deze week 'Er bestaat verdachte en gevaarlijke co-ordinatie' tussen Israël en Hamas, en hij beschuldigde de Joodse Staat ervan, samen te werken met de terroristen om de Palestijnse leider te vermoorden, zo melden United with Israel en Palestinian Media Watch.

Wie gaat Machmoud Abbas opvolgen?
Israël en de Verenigde Staten hebben naar verluidt gemanoeuvreerd om iemand, die meer ontvankelijk is voor echte vrede en coëxistentie, in diens functie te krijgen zodra Abbas weg is. Er wordt echter verondersteld, dat de huidige Palestijnse leider zijn toevlucht neemt tot gewelddadige intimidatie om ervoor te zorgen dat zijn eigen favoriete opvolger de teugels na hem in handen neemt.

Adnan Mjalli is een Amerikaans-Palestijnse miljardair die in Noord-Carolina woont, maar geen onbekende is op de Westbank. Hij was onlangs adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump over Palestijnse economische zaken.

Israëlische functionarissen uit het hele politieke spectrum hebben lange tijd economische stimulansen en de groei van gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse bedrijven gezien als de sleutel tot echte vrede, en Mjalli zou gewoon de man kunnen zijn om dat te helpen verwezenlijken. Hij zou ook een liaison zijn geweest tussen de regering-Trump en een Palestijns leiderschap dat heeft geweigerd om in het openbaar te onder­handelen met de huidige bewoner van het Witte Huis.

Onnodig te zeggen, is Abbas er niet enthousiast over om een man, wiens eigen visies goed aansluiten bij die van Israël en die bevriend is met de verguisde president Trump, de leiding van de Palestijnse Autoriteit te laten overnemen. Het nieuws van Israels Channel 13 meldde deze week, dat zowat twee maanden geleden Mjalli de Westbank bezocht toen een bom naast zijn auto tot ontploffing werd gebracht. Hij zat destijds niet in het voertuig, en bleef dus ongedeerd, maar de aanval werd gezien als een waarschuwing voor Mjalli om uit de race te blijven om Abbas op te volgen.

Abbas heeft duidelijk gemaakt dat zijn favoriete opvolger de goeverneur van Nabloes Machmoud al-Aloul is, een PLO functionaris van de oude garde zoals hijzelf. Aloul is momenteel onder Abbas de plaatsvervangend voorzitter van de regerende Fatach-fractie. Evenals Abbas pleit Aloul niet langer openlijk voor terroristisch geweld, maar hij rechtvaardigt het vaak en blijft bitter vijandig tegenover Israël. De meesten verwachten dat het vredesproces in een staat van stagnatie zal blijven wanneer de Palestijnse Autoriteit wordt geleid door Aloul.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.