Groeten uit Israël – Wat een verschil tussen nacht en dag

Thursday, January 24, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteravond moesten we bij ons thuis inderdaad even de verwarming aanzetten. De thermometer wees een buiten­temperatuur van 8 graden aan. Ik ben eigenlijk niet wat je een koukleum zou kunnen noemen, maar ja, we hadden het koud, ook al zijn onze temperaturen op geen enkele manier te vergelijken met waar sommige van onze lezers in West-Europa nu mee moeten omgaan. Het is allemaal relatief.

De temperatuur­verschillen tussen nacht en dag zijn momenteel erg groot. Na de echt koude acht graden in de nacht, zou het in Modi’in ’s middags tot 24 graden worden, net zo warm als het vandaag in Eilat zou worden. Alleen in Be'er Sheva zou het met 25 graden nog iets warmer worden. Dat zijn al zomerse temperaturen, midden in de winter. Van regen geen spoor.

Het mooie weer lokte ook gisteren veel gezinnen de natuur in, zoals hier in het Turtle Bridge Park aan de Alexanderrivier bij de badplaats Netanya (Foto: Hadas Parush/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar bewolkt, met een duidelijke temperatuur­stijging, die voor het jaargetijde aan de hoge kant zal zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is 5,5 centimeter gestegen en staat nu op 213,685 meter onder de zeespiegel.

En nu is het alweer donderdag, al bijna het einde van de week. Niet te geloven, hoe snel de tijd altijd vergaat. Een nieuw weekeinde staat alweer voor de deur. Niet alleen vanwege het bovengemiddeld warme weer zal het een bijzonder mooi weekeinde worden. Want ditmaal zullen we hoogstwaarschijnlijk eindelijk weer in volle bezetting de shabbat kunnen ontvangen. Onze dochter zal, naar het eruit ziet, eindelijk weer thuis komen. Zo zullen we ons de al bijna traditionele rit naar Tel Aviv, naar de legerbasis van onze dochter, kunnen besparen. Tenzij er iets tussen komt. Maar hoe het ook zij, we zeggen altijd tegen onze dichter dat met elke voorbijgegane dag ook de dag van haar afzwaaien dichterbij komt. Nog acht maanden.

En nu zullen we ons weer met de dagelijkse gebeurtenissen bezighouden en u over alles wat vandaag in en voor Israël van belang is, op de hoogte te brengen. Samen met de volledige redactie van Israel Today wens ik u nu een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.