Spanning bij Gazastrook, dus nog geen geld uit Qatar

Wednesday, January 23, 2019 |  Redactie Israel Today
• Israëlische militairen tweemaal beschoten,
• Als reactie militair kamp van Hamas bestookt,
• Hamas geeft Israël schuld van de escalatie,
• Geld uit Qatar mag nog niet naar de Gazastrook.

Nadat de situatie in het noorden voorlopig weer tot rust is gekomen en de skiërs konden terugkeren naar de berg Hermon, die na een Iraanse raket vauit Syrië afgeschoten een dag lang gesloten was, lijkt de situatie in het zuiden nu weer gespannen. Israëlische soldaten zijn gisteren twee keer vanuit de Gazastrook beschoten. Het Israëlische leger reageerde door de posities van Hamas aan te vallen.

Het eerste incident was dinsdagmiddag, toen. militanten vanuit de Gazastrook op een groep Israëlische soldaten bij het grenshek schoten. Aan Israëlische zijde raakte niemand gewond, maar het leger reageerde met een tankbeschieting van een Hamas-stelling.

Een stelling van Hamas wordt vernietigd door de Israëlisch beschieting.

Even later was er onrust bij het grenshek, waar enkele tientallen Arabieren stenen naar het hek gooiden en het probeerden over te steken. In de loop van de rellen opende een terrorist het vuur op een Israëlische officier die zijn leven te danken had aan zijn helm (foto), die door de kogel werd getroffen.
De officier werd voor onderzoek naar het Soroka ziekenhuis in Be'er Sheva gebracht, van waaruit hij later ongedeerd werd ontslagen.

Als reactie op het gerichte schot op de officier en de opleving van het geweld bij het grenshek, viel de Israëlische luchtmacht laat in de avond een militair kamp van Hamas in de noordelijke Gazastrook aan. Een terrorist zou zijn gedood en vier andere terroristen zouden gewond zijn geraakt.

Israëlische aanvallen in de Gazastrook

Na de Israëlische aanvallen waarschuwde Hamas Israël en gaf het de schuld van de escalatie van de situatie. 'Het verzet zal niet toestaan dat het bloed van ons volk wordt gebruikt als brandstof voor de verkiezings­campagne in Israël en zal in staat zijn om het te beschermen', aldus uw verklaring van Hamas.

Het Israëlische leger heeft nu zijn paraatheid langs de grens met de Gazastrook verhoogd. Israëlische kringen sluiten niet uit dat de Iraniërs achter de escalatie in het zuiden zitten en verantwoordelijk zijn voor de schoten op de militairen, nadat 12 Iraniërs zijn omgekomen bij de Israëlische aanvallen op Iraanse posities in Syrië.

Geld uit Qatar gaat voorlopig niet naar Gaza
Premier Netanyahu heeft vanwege de incidenten van gisteren de voor deze week geplande derde invoer van 15 miljoen dollar uit Qatar tegengehouden. Volgens berichten in de media steunde de meerderheid van het kabinet dit besluit, maar sommigen bekritiseerden het als een populistische beslissing tegen de achtergrond van de komende verkiezingen, die tot een verdere escalatie van geweld zou kunnen leiden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.