Verkiezingen 2019: Het raadsel Benny Gantz

Wednesday, January 23, 2019 |  Tsvi Sadan
Van alle nieuwe partijen, die met het oog op de komende verkiezingen in Israël zijn opgericht, is Chosen Le'Israel (Israel Resilience) van Benny Gantz de enige die een serieuze uitdaging vormt voor de regerende Likoedpartij.

Volgens opiniepeilingen zal Benny Gantz, voormalig stafchef van de IDF, oprichter en hoofd van de partij, 13 zetels in de Knesset krijgen, ondanks het feit dat hij een verkiezingsprogramma heeft dat zo weinig mogelijk details bevat. 'Zwijgen is goud' lijkt het electorale motto van Gantz te zijn, en hoe vreemd het ook lijkt, de tactiek lijkt vruchten af te werpen, omdat de voormalige generaal meer media-aandacht krijgt dan enige andere politicus, behalve de premier zelf.

Maar ook al probeert Gantz zijn politieke opvattingen te verdoezelen, er bestaat weinig twijfel dat hij een gematigd linkse politicus is. Na analyse van de naamloze mensen die aan de campagne van Gantz meewerken (zie hieronder), identificeerde journalist Tal Schneider hen bijna allemaal als voormalige leden van linkse partijen.

Teamfoto van de partij Chosen leYisra'el
Wie zie je op de foto naast Ganz, voorzitter van de partij Chosen leYisraël?
Dana Oren-Yanai, ex-lid van de gemeente Herzliya, Oren Pasternak, sociale protesten activist en ex-Arbeidspartij, Noam Forrer (werkt bij Ben Horin, ex-Arbeidspartij), Itay Ben Chorin (Ex-Israel Democracy Institute).
Koren, een paar jaar geleden de woordvoerder van knessetlid Bar-Lev.
Ook afgebeeld is Hilly Tropper, ook voormalig lid van de Arbeidspartij. Hij staat bekend om zijn management van Branco-Weiss, Ramle, voor het helpen ontmantelen van educatieve doelen, en voor zijn vader, een seniorlid van Het Joodse Huis; Shai Even, voormalig lid van Meretz.

Dat links een militaire leider zou volgen die trots is op de zware klappen die hij heeft toegebracht aan de door Hamas geleide Gazastrook (Gantz leidde de Operation Protective Edge in 2014), is iets van een anomalie op het Israëlische politieke toneel. In een korte videoclip met de titel 'Alleen de Sterke Overleef,' prijst de campagne Gantz voor het brengen van drie-en-een-half jaar van relatieve rust aan het gebied door ' delen van Gaza terug te sturen naar de steentijd' en 1.364 lokale Hamas leden te doden.

1.364 terroristen gedood – 3,5 jaar rust in het zuiden

Waarom zo veel Israeli's, zelfs van de radicale linkerzijde, zich nu achter Gantz verenigen is intrigerend, en kan een ernstiger uitdaging vormen dan de rechtse politici in overweging willen nemen.
In een opinie-artikel getiteld 'Waarom Gantz, en alleen Gantz' gepubliceerd door de linkse krant Ha'aretz, plaatst schrijver Orian Morris zichzelf in de vuurlinie door de voormalige leider van de IDF te steunen. Ondanks zijn afkeer van Gantz's doden-tellende videoclip, beschouwt Morris de generaal nog steeds als de enige verdienstelijke mededinger, en als zodanig degene met de beste kans om de verkiezing te winnen en Israël's democratie te 'redden', wat de hele strekking is van de huidige linkse campagne tegen Netanyahu en rechts.

Om zijn standpunt te rechtvaardigen, betwist Morris enkele standpunten van links, die naar zijn mening dit kamp decennialang in de oppositie hebben gehouden. Om te beginnen, schrijft hij, zouden de linksen hun verlangen om hun delicate morele geweten op te poetsen moeten overwinnen door te stemmen op marginale partijen zoals de Verenigde Arabische Lijst of Meretz. De komende verkiezingen, zo benadrukt hij, gaan niet over vasthoudendheid, geweten of zelfs niet over het oplossen van het conflict. Het gaat erom 'de instellingen van het land te redden van een criminele beweging [Likoed] onder leiding van de 'engel van de vernietiging' [Netanyahu]'. De grootste bedreiging voor Israël, zo vervolgt hij, is niet Iran of de Palestijnen. Het is de polarisatie van de Israëlische samenleving en de politiek van haat. Als eervol, eerlijk en verantwoordelijk persoon is Gantz de beste kandidaat voor deze corrupte trend.

Wat betreft de 'bezetting', tot nu toe verreweg de belangrijkste linkse zorg, legt Morris uit dat het paradigma onjuist is. 'Als links wil winnen, moet het stoppen met praten over de bezetting', zegt Morris. 'In werkelijkheid vechten Palestijnen en zionisten om hetzelfde land, dat Het land Israël [van de rivier tot de zee] wordt genoemd'. Als links de verkiezingen wil winnen, moet het zijn twee belangrijkste vlaggen - zijn verfijnde geweten en zijn droom van een vreedzame Palestijnse Staat – terzijde leggen. In dit kader, waarin bezetting als een noodzakelijk kwaad wordt gezien, kan Gantz' 'afschuwelijke' militaire staat van dienst worden overschaduwd door een verondersteld onberispelijk persoonlijk karakter.

Voor de vele Israëli's die Netanyahu en zijn beleid verafschuwen, maar zichzelf nog steeds zien als toegewijde zionisten, zouden Morris' argumenten ten gunste van Gantz zeer aantrekkelijk kunnen klinken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.