Groeten uit Israël – Peil Meer van Galilea blijft stijgen

Wednesday, January 23, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Heb ik u al verteld van het prachtige zonnige weer dat we momenteel hier in Israël hebben? Natuurlijk heb ik dat verteld, maar na al die regendagen is het gewoon mooi om van de warme zonnestralen te genieten en iets minder 'gek' naar buiten te kunnen gaan. Hoezeer we de regen ook wensen en hopen dat hij weer gauw terugkomt, zijn we desondanks blij met deze zonnige dagen. ’s Nachts is het overigens flink koud. Zelfs in Modi’in stond de temperatuur vanochtend vroeg toen ik in de bus stapte, op 7 graden. Dat noemen we bij ons 'koud'.

De koele temperaturen hebben nog een niet zo aardig neveneffect. Het warme water in de boiler die op het dak staat, koelt veel sneller af dan anders. En doordat onze timer niet meer werkt, kan ik er niet op vertrouwen dat ik ’s ochtends kort voor 6 uur nog warm water over heb. Daarom schakel ik de boiler altijd in na mijn eerste wakker-worden, wat meestal een half uur voor het afgaan van mijn wekker is. Gisteren werd ik, dom genoeg, door mijn wekker gewekt, wat me een echt koude ochtenddouche opleverde. Ik moet echt werk maken van een nieuwe tijdschakelklok („timer is toch een iets makkelijker woord).

Maar in elk geval krijgen we door de rijkelijke zonnestralen die we deze dagen hebben, tenminste nog wat warm water voor de avonddouche. Maar toch schakel ik elke avond de boiler aan; het trauma van de koude douche is gewoon te groot. De zon en de blauwe lucht zullen ook de komende dagen houden. Het weekeinde zal weer prachtig en al bijna zomers zijn, ook al zullen de temperaturen vrijdag een heel klein beetje omlaag gaan. Maar op de shabbat zal het dan echter zelfs bovengemiddeld warm worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, zonder noemens­waardige temperatuur­verandering. Tegen de avond zal in de noordelijke bergen een oostenwind opkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat nu op 213,74 meter onder de zeespiegel. Fijn, weer een centimeter er bij voor het meer van Galilea. Het waterpeil zal ook de komende dagen ondanks de regenpauze zeker verder stijgen, de stromen in de bergen zijn vol (zie titelfoto). Daarbij komt dan nog de sneeuw op de Hermon, die uiteindelijk ook nog eens een flinke lading water zal meebrengen. Maar eerst willen we daarginds nog van de sneeuw genieten. Gisteren is men daar weer tot de dagelijkse routine teruggekeerd.

De berg Hermon was gisteren weer goed bezocht

Laten we hopen dat nu zo blijft en dat de berg nu tot het einde van het skiseizoen geopend kan blijven. Zo lang duurt dat ook niet meer. En nu wens ik u samen met de hele redactie van Israel Today een prachtige en rustige woensdag. Zo meteen zijn er weer, zoals altijd, de actuele berichten uit Israël. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.