Arabisch Amerikaans staatsburger vrijgelaten door PA

Tuesday, January 22, 2019 |  Redactie Israel Today
Issam Akel, een Arabier met een Israëlische identiteitskaart en de Amerikaanse nationaliteit, werd afgelopen oktober door de Palestijnse Autoriteit gearresteerd omdat hij onroerend goed in de Oude Stad van Jeruzalem aan Joden heeft verkocht.

Afbeelding: Joods huis in de Arabische wijk van de oude stad Jeruzalem (Illustratieve foto: Miriam Alster/Flash90)

Dit is volgens de wetten van de Palestijnse Autoriteit verboden en kan met de dood worden bestraft. Voor zijn 'misdaad' werd Akel door een rechtbank in Ramallah veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De Amerikaanse regering eiste de vrijlating van de Amerikaanse burger. Ook aan Israëlische zijde werden inspanningen geleverd om de vrijlating te bewerkstelligen van de man, die door zijn blauwe Israëlische identiteitskaart volledige burgerrechten in Israël geniet.

Nu, drie maanden na zijn arrestatie, is Issam Akel volgens een bericht op de Israëlische televisiezender KAN vrijgelaten en zal hij in de komende dagen naar de Verenigde Staten reizen. De onvermoeibare Amerikaanse druk op de Palestijnse Autoriteit om hem vrij te laten heeft dus vrucht gedragen. Volgens een door de televisiezender KAN geciteerde Palestijnse bron, wilde men een einde maken aan deze geschiedenis, waarbij Akel tot een last was geworden.

De vrijlating van Issam Akel werd zwaar bekritiseerd door Hamas. Machmoud al-Zahar, lid van het Hamas, Politbureau, heeft het besluit van de Palestijnse Autoriteit om Akel uit de gevangenis vrij te laten beschreven als een criminele daad en het ernstigste nationale verraad, dat moet worden bestraft. Hij beschuldigde de Palestijnse Autoriteit ervan een agent en instrument van de Israëlische bezetting te zijn.

'Het land van Palestina wordt alleen aan de bezitters verkocht, het is verboden het te verkopen aan vijanden en verraders,' zei hij. 'Allah zal vroeg of laat wraak nemen op allen die Palestina hebben verraden.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.